Stari Grad domaćin Sajma zapošljavanja: Načelnik Hadžibajrić obišao poslodavce/učesnike


16. 10. 2019

Na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović danas se održava Sajam zapošljavanja i poduzetničkih incijativa na kojem učestvuje veliki broj poslovnih subjekata koji predstavljaju svoje kompanije i potrebe za zapošljavanjem novog kadra.

Sajam zapošljavanje organizuje Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ sa partnerima. Općina Stari Grad za potrebe održavanja Sajma zapošljavanja ustupila je prostor Trga oslobođenja-Alija Izetbegović, te stavila na raspolaganje i druge kapacitete. Dio Sajma zapošljavanja je i obuka iz poduzetništva koja, između ostalog, nudi i obuku za kreiranje start-up biznisa, testiranja ideja, ulaganje početnog kapitala i drugo, a održava se u sali Općine Stari Grad.

Na svečanom otvaranju Sajma zapošljavanja obratio se općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić koji se zahvalio Vladi Kantona Sarajevo, Službi za zapošljavanje KS i ostalim partnerima projekta što se i na ovaj način pruža mogućnost zapošljavanja ljudi i rješavanja jednog od najvećih problema u našoj zemlji. Istakao je na koji način je Općina Stari Grad u prethodnim godinama podsticala zapošljavanje.“U prethodne tri godine smo dali više od 70.000 KM podsticaja start-up biznisima. Zajedno sa BBI bankom podstičemo razvoj poslovanja i zapošljavanje u Starom Gradu preuzimanjem dijela kreditne marže poslodavaca koji se odluče za kredite. Na taj način plasirano je preko dva miliona KM za razvoj poslovanja u ovoj općini i nova radna mjesta,“kazao je Hadžibajrić. Dodao je da je Općina Stari Grad izdvojila značajna sredstva i za projekte nevladinih organizacija koje su za cilj imale novo zapošljavanje i edukacije iz te oblasti.

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac kazao je da ovaj sajam treba biti što efikasnija platforma koja će posredovati između poslodavaca i nezaposlenih osoba.

„Pitanje zapošljavanja i zadržavanja mladog kadra od životne su važnosti za čitav kanton, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Novca za projekte zapošljavanja ima, ove godine smo tražili iznos od 63 miliona KM, za razliku od prethodnih 49 miliona KM. Za efikasniji rad Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo potrebne su određene izmjene zakonskih okvira, koje u mnogome usporavaju proces zapošljavanja. Postojeći pravilnici predstavljaju veliku smetnju, s obzirom da je veliki broj adresa na koje se moramo obratiti da bi zaposlili neku osobu ili pokrenuli određeni projekat sa ciljem zapošljavanja. Imamo osobe na birou, postoje stvarne potrebe tržišta, međutim procedure idu sporo i to želimo što prije otkloniti,“kazao je Pećanac. Najavio je održavanje dva sajma zapošljavanja u sljedećoj godini.

Partneri današnjeg Sajma zapošljavanja, pored Općine Stari Grad su i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Centar i Općina Novo Sarajevo. Prisutnima su se na svečanom otvaranju Sajma obratili i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Malik Garibija, te generalni direktor Centrotransa Safudin Čengić u ime Udruženja poslodavaca. Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. 

Načelnik Hadžibajrić danas je obišao veliki broj učesnika Sajma zapošljavanja i razgovarao o njihovoj ponudi i mogućnostima koje nude za zapošljavanje novih kadrova. Među poslovnim subjektima koji učestvuju na Sajmu je i veliki broj poslodavaca iz Starog Grada.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630