U starogradskim osnovnim školama obilježen Evropski dan jezika


26. 9. 2019

Danas je Evropski dan jezika, koji se na inicijativu Vijeća Evrope u Strazburu, proslavlja od 26. septembra. 2001. godine. Dan jezika proslavlja se u većini evropskih država različitim aktivnostima, a cilj obilježavanja ovog dana je promocija jezika, podsticaj jezičke i kulturne različitosti, ukazivanje na važnost učenja jezika i cjeloživotnog učenja stranih jezika.

Tim povodom predstavnici Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad posjetili su OŠ „Vrhbosna“ i prisustvovali prezentaciji o evropskim jezicima, koju su pripremili: nastavnice bosanskog jezika Jasminka Plakalo i Melisa Kulić, nastavnice njemačkog i engleskog jezika Senka Bisić i Jelena Đurović, te učenici X i IX razreda (Dalja Ljuts, Amna Tatlić, Amina Velić, Sara Guta, Halima Išerić, Danis Fejzić, Amina Đuderija, Lamija Kapo i Merjem Borovina).

Učenici su istražujući tuđice u bosanskom jeziku saznali ponešto i o drugim jezicima kao npr. da su svi jezici podložni uticajima drugih jezika, te da su kroz historiju svi jezici više manje primali riječi iz drugih jezika, da je za sličnost između njemačkog i engleskog jezika „kriva“ ista porodica jezika i drugo. Govorili su i o turcizmu, anglizmu i germanizmu, a na kraju su zaključili da bosanski jezik ima veliki broj tuđica, da se većina riječi udomaćila i da se ne osjeća njihovo strano porijeklo, te da se ljepota i vrijednost jezika očituje u bogatstvu i raznolikosti.

U ime općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, predstavnici nadležne službe svim učesnicima prezentacije i školskoj biblioteci poklonili su određeni broj knjiga, povodom Dana jezika. Načelnik Hadžibajrić je svim učenicima prvih razreda u ovoj školi kao poklon za Dan jezika poslao vježbanke „Sveznalica – vježbalica“ poručivši im da je obrazovanje vrlo važno u životu svakog čovjeka, te da marljivo uče i postanu uspješni i dobri ljudi. U narednim danima bit će posjećene i ostale škole u Starom Gradu i darovani prvačići.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630