Uspješna priča o malinama iz plastenika na Faletićima, 300 kg maline po sezoni


09. 9. 2019

Jedan od primarnih ciljeva Općine Stari Grad u proteklih deset godina je podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji. Prema riječima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, iako je to manje poznato, oko 70% površine ove općine je u padinskim dijelovima, pogodnim za bavljenje poljoprivredom.

„Mi smo to prepoznali i već deset godina nudimo mogućnost građanima da se počnu baviti plasteničkom proizvodnjom. Do sada smo u te svrhe uložili preko 400.000 KM, a rezultati na terenu su vidljivi,“izjavio je ranije Hadžibajrić koji često obilazi poljoprivrednike iz Starog Grada kako bi se uvjerio koliko se ozbiljno time bave i na koji način ih Općina može dodatno stimulirati. Do sada je 160 građana dobilo plastenike i aktivno se bave plasteničkom proizvodnjom paprike, paradajza, krastavica, špinata, luka, salate, ali i maline.

Prije četiri godine pojavio se interes za proizvodnjom jagodičastog voća, te je Općina putem javnog poziva dodijelila sadnice domaćinstvima koja su bila zainteresovana i koja su ispunjavala uslove. Za samo nekoliko godina, malinarstvo je zaživjelo, tako da se danas na području općine Stari Grad više poljoprivrednika bavi ovom granom proizvodnje, a među njima je i Armin Delić sa Faletića.

Danas je Bosna i Hercegovina dvanaesta u svijetu po proizvodnji i izvozu maline, a Delić kaže da to svima može donijeti koristi. On je najveći uzgajivač maline u Starom Gradu, a iako mu to nije primarno zanimanje, ovaj vrijedni čovjek, zajedno sa još sedam članova svoje porodice uspješno obrađuje 10 duluma zemlje zasađene malinama na Faletićima.

Mišljenja je da poljoprivredna proizvodnja može donijeti svima koristi, kako proizvođačima, tako i lokalnoj zajednici, koja podstiče taj proces, pogotovo plasteničku proizvodnju. „U plasteniku od 100 metara kvadratnih imamo zasađenih 350 sadnica. Prezadovoljan sam uspjehom, rizik je minimalan, a rod dobar. Bude do 300 kg maline po sezoni iz ovog plastenika“, priča Armin. Što se tiče plasmana, kaže da sve što naberu prodaju bez problema, te da ljudi prepoznaju pravi proizvod. „Vrlo sam zadovoljan onim što Općina Stari Grad, zajedno sa načelnikom Hadžibajrićem, čini za svoje poljoprivrednike. Meni su više puta izašli u susret, a pogotovo mi je značila pomoć u ovom poslu s malinama na početku. Kad ste na početku svaka pomoć vam je dobrodošla, a sada se nadam i nastavku saradnje sa Općinom“, kazao je Armin.

Ispričao je da su od prošle godine počeli i da se bave preradom malina i pravljenjem proizvoda, većinom soka i džema za prodaju. „Do prošle godine sok ili džem smo uglavnom pravili za naše kućne potrebe, međutim prošle godine smo imali velikih problema sa plasmanom, tako da smo na taj način pokušavali da smanjimo gubitke. Ova godina je puno bolja i srećom nemamo nikakve probleme sa prodajom“, ispričao je Armin.

Za kraj nam je kazao da se od uzgoja malina može fino živjeti, te da mu je plan za budućnost da proširi posao, pogotovo plasteničku proizvodnju koja kako kaže ima jako dobru perspektivu.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630