Hadžibajrić o radovima na Kovačima i Ploči: Veliki projekat, a vremenski uslovi nas usporavaju


16. 5. 2019

U Starom Gradu u toku je ralizacija projekta rekonstrukcije ulica Kovači i Ploča, na dijelu od Čekrekčijine džamije do spoja sa ulicama Mustafe Dovadžije i Hadžijamakova, gdje se dijelom zadržava kocka, a dijelom se radi asfaltiranje. U oba slučaja uključena je i zamjena podzemnih instalacija što, uz vremenske uslove, radove dosta otežava. Gradilišta je danas obišao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je izrazio zadovoljstvo što je završeno asfaltiranje ulice Ploča, od Muzeja Alije Izetbegovića do spoja sa ulicama Mustafe Dovadžije i Hadžijamakova, te pojasnio da se radi o velikom projektu i značajnoj investiciji.

„Radili smo kompletnu rekonstrukciju ulice Ploča. Znači, ne samo asfaltiranje, već je urađena i kompletna podzemna infrastruktura koja uključuje instalacije vodovoda, struje, telekom operatera, kišne kanalizacije, odvodnje itd, a urađeni su i trotoari. Ovdje smo uradili oko 1.000 kvadrata ulice, a radovi su koštali oko 168.000 KM,“ pojasnio je Hadžibajrić.

Dodao je da se trenutno izvode radovi u donjem dijelu Kovača, pješačkoj zoni, gdje se suprotno planiranom, morala raditi i zamjena instalacija.

„U toku su radovi na dijelu pješačke zone, od Čekrekčijine džamije do objekta Islamske zajednice i taj dio se privodi kraju. Najvažnije je da su zamijenjene instalacije. Nažalost, vremenski uslovi nam usporavaju radove, pogotovo jer se radi i o kocki koja je jako specifična. To se radi sad i opet, ko zna, možda za nekih 20. do 30. godina,“kazao je.

Inače, u pješačkom dijelu ulice Kovači tokom izvođenja radova ustanovljen je veći kvar na vodovodnim instalacijama, te se pristupilo izmjeni glavne vodovodne cijevi i izradi pojedinačnih priključaka, ispitivanju kvalitete vode i ostalim neophodnim radovima, što je dodatno uticalo na rokove. Prema Hadžibajrićevim riječima, samo ti radovi koštali su još skoro 100.000 KM.

„Radovi na dijelu kocke koštat će preko 400.000 KM, te još dodatnih 100.000 KM koje smo morali dati za zamjenu vodovodnih instalacija. Cijeli projekat koštat će skoro 700.000 KM. Iako, mogući su neplanirani radovi na instalacijama kada počnu radovi na Kovačima – u gornjem dijelu,“ rekao je. Hadžibajrić je istakao da je ovo velika investicija, ali i da će konačno biti riješeni problemi izuzetno frekventnih ulica, te da se radovi kvalitetno izvode. No, pored Kovača i Ploče, te Ferhadije i najavljene rekonstrukcije ulice Štrosmajerova, neće biti izostavljene ni ulice u rubnim dijelovima općine.

„Ove godine radi se još 26 ulica. Među njima je i rekonstrukcija od Višegradske kapije prema Ravnim bakijama. Znači potez koji ide prema mezarju, jer smo suprotnu stranu ranije uradili i sada ćemo to kompletirati. Neke ulice su već završene kao: Hadžijska ravan, Nova Baruthana, Prvi bataljon... ide sve svojim tokom. Za infrastrukturu će se ove godine dati nekih 7,5 miliona KM. To su ogromna izdvajanja, s tim što je Općina od Vlade Kantona dobila pomoć za ulice Ferhadija i Štrosmajerova u iznosu od oko milion KM, te 300-400.000 KM za sanaciju dijela prema Ravnim bakijama,“ kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da su u planu i brojni manji projekti kao što su uvođenje javne rasvjete, ograde, rukohvati, saobraćajni znakovi i ogledala, niše, potporni zidovi za što se također izdvajaju značajna sredstva.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630