Butik Badem – jedan do simbola Baščaršije


22. 4. 2019

Porodična tradicija od davne 1957. godine – Po proizvode iz Butika Badem dolaze kupci iz cijelog svijeta – Prženi bademi u mliječnoj čokoladi i cimetu

Srce Starog Grada – Baščaršija, širom naše zemlje, regiona, Evrope i svijeta poznata je po jedinstvenom spoju Istoka i Zapada i gastronomskoj ponudi, ali čuvena je i zahvaljujući Butiku Badem. Davne 1957. godine u ulici Abadžiluk broj 12, samo 50 metara niže od Sebilja, otvoren je mali kiosk. Tu su se počele prodavati čuvene sarajevske pečene košpe, kikiriki i kesten, a mjesto je vrlo brzo postalo nezaobilazno. Kako se Sarajevo, zajedno sa čaršijom mijenjalo, tako je i kiosk prerastao u radnju koja je postala jedan od simbola Baščaršije. „Ovdje je riječ o porodičnom biznisu kojeg je počeo naš dedo, nastavio naš rahmetli otac, a potom preuzeli moj brat, sestra i ja“, kazao nam je na početku razgovora Faredin Dino Miftari, upravo na mjestu gdje je i počela ova uspješna poslovna priča – u Butiku Badem na Baščaršiji.

Nakon što se probaju baščaršijske delicije poput ćevapa, pite, dolmi, čorbi i slastica, dolazi se u Butik Badem po neki od proizvoda iz njihove zaista široke ponude, a nemoguće ih je pobrojati sve. „Ljudi iz raznih dijelova naše zemlje, ali i drugih zemalja, namjenski prelaze kilometre i kilometre do Sarajeva u potrazi za zdravim i jedinstvenim proizvodima iz našeg butika“, ponosno ističe Dino.

Širenje poslovanja i proizvodnje

„Naš dedo zasigurno, u doba kad je počinjao ovaj posao, nije mogao ni u snu zamisliti da će se ovim istim poslom baviti tri generacije nakon njega i to u znatno većem obimu i to uspješnim rukovođenjem i bezrezervnim zalaganjem svih generacija naše porodice,“ kazao nam je Dino Miftari.

Recept za uspjeh i posebni slatki bademi

Na pitanje kako uspjeti u vrlo složenim prilikama koje vladaju u današnje vrijeme, Dino odgovara da tajne za dobar i uspješan biznis nema: „Postoji možda samo jedna formula, a to su rad i kvalitet. Iako to mnogi ne misle, iza mene i mojih najbližih saradnika stoji mukotrpan rad bez radnog vremena, uključujući vikende i praznike. Sve to u cilju zadovoljstva naših mušterija i svih uposlenika“, rekao je na kraju razgovora Miftari.

Od brojnih proizvoda u njihovoj radnji posebno se izdvajaju prženi bademi u mliječnoj čokoladi i cimetu. Ovaj vrhunski spoj okusa nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Također, izdvajaju se i čokoladni bademi koji,  lagano proprženi i stopljeni u košuljicu od mliječne čokolade, izmamit će osmijeh svakome.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630