Građani Mahmutovca izrazili zadovoljstvo zbog sigurnog i redovnog kombi prevoza


18. 4. 2019

Građani Mahmutovca, u prostorijama svoje mjesne zajednice u ulici Paje sokak, sinoć su imali priliku razgovarati sa rukovodstvom Općine Stari Grad i općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Bio je ovo posljednji preostali sastanak sa građanima 16 mjesnih zajednica, koji su počeli od polovine januara ove godine. Primarni i najvažniji cilj svih sastanaka je bio direktno čuti građane Starog Grada i pomoći im u okviru realnih mogućnosti i nadležnosti. Općina Stari Grad i njena administracija je od prvog sastanka počela aktivno djelovati u cilju rješavanja što većeg broja problema svojih građana, što će se nastaviti i u narednom periodu.

Na području mjesne zajednice Mahmutovac, od 2009. godine do danas je realizovan veliki broj projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, razvoja poljoprivredne proizvodnje, podrške u okviru boračko-invalidske i socijalne zaštite, kao i brojnih drugih projekata koji su od interesa za rad i život građana. Ipak, najviše sredstava je uloženo u komunalnu infrastrukturu, koja predstavlja temelj za kvalitet življenja. „Općina Stari Grad je za brojne investicijske i komunalne projekte u posljednjih 10 godina na područje mjesne zajednice Mahmutovac uložila oko 1.8 miliona KM. Izdvojit ću rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i separatne kanalizacione mreže u ulicama Mahmutovac, Paje, Kamenica i Kurtin sokak. Također, 19 ulica na Mahmutovcu je asfaltirano i sanirano, izgrađeno je 17 potpornih zidova, a vršene su i sanacije kaldrme, dogradnja ulične rasvjete, postavljanje niša za kontejnere, rukohvata i odbojnih ograda“, kazao je u uvodu sastanka Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove.

Uvođenje redovnog kombi prevoza i zahtjevi građana

Ipak, jedna od najbitnijih stvari koju je Općina Stari Grad učinila za građane Mahmutovca je ponovno uvođenje gradskog kombi prevoza i svi građani su složni u tome. Nakon višegodišnjeg problema neredovnog ili nikakvog kombi prevoza za Mahmutovac, zahvaljujući zalaganjima Općine Stari Grad i načelnika Ibrahima Hadžibajrića, ovo naselje je dobilo gradski prevoz (Centrotrans) prije nekoliko mjeseci. Veliki broj građana je na sastanku javno pohvalilo sve aktivnosti Općine Stari Grad koji su prethodili trenutnom redovnom i sigurnom kombi prevozu.

Građani Mahmutovca su predstavili određene komunalne i infrastrukturne probleme u ulicama Kamenica, Mahmutovac, Paje, Sulejmana Zolja i Begovac za šta je obećano konkretno djelovanje na terenu. Istaknuto je i loše stanje prostorija same Mjesne zajednice Mahmutovac. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da će se izdvojiti općinska sredstva u cilju sanacije stolarije i 'utopljavanja' Mjesne zajednice Mahmutovac. Također, i sami građani su obećali da će se aktivno uključiti u sanaciju prostorija jer u njima žele organizovati društvene aktivnosti za koje trenutno nema adekvatnih uslova.

Jedan od nedostataka koje su građani istakli je nepostojanje nijednog dječijeg igrališta. „Uradit ćemo detaljnu analizu terena kako bismo pronašli općinsko zemljište gdje bismo mogli napravili novo igralište za najmlađe stanovnike Mahmutovca“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Kao što je bio slučaj sa ostalih nekoliko mjesnih zajednica, i na Mahmutovcu su se građani žalili na nelegalna parkiranja i odlaganja otpada. Pomenuta je i deponija građevinskog otpada u ulici Paje, a načelnik Hadžibajrić je kazao da će predstavnici Općine obići lokalitet i ukoliko se ne radi o ogromnoj količini materijala, da će se izvršiti čišćenje ili uputiti zahtjev nadležnima. Hitno će se reagovati i po pitanju postavljanja vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije u ulicama Sulejmana Zolja-Kamenica-Mahmutovac, te izgradnje potpornog zida u ulici Paje 36.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630