Građanima Širokače i Toke-Džeke najavljeni projekti koji će se realizovati ove godine


04. 4. 2019

Više od dva miliona konvertibilnih maraka investirano je u infrastrukturu na području mjesnih zajednica Širokača i Toka-Džeka u prethodnom periodu, a i ove godine u planu je nekoliko velikih projekata.

Preko 20 saobraćajnica dosad je sanirano u ovim mjesnim zajednicama, te izgrađeno isto toliko potpornih zidova, a među većim realizovanim projektima su sanacije ulica Širokača, Šumarska, puta Zlatište-Širokača, rekonstrukcija Doma kulture, izgradnja dječijeg igrališta ispred objekta mjesne zajednice, sanacija klizišta u Pastrmi, te kaldrme u istoimenoj ulici, kao i zamjena komunalne infrastrukture i asfaltiranje u ulicama Komatin i Balibegovica.

Do kraja 2019. godine na Širokači i Toki-Džeki bit će urađeno: sanacija ulice Ablakovina, Goloderica, makadamske ulice Bostarići čikma, Berkuša velika, rekonstrukcija kanalizacione mreže i asfaltiranje u ulici Abadžin put, izgradnja potpornih zidova u ulicama Hambina carina i Tale Ličanina i drugi projekti.

Ovi projekti planirani su budžetom Općine Stari Grad za 2019. godinu i u skladu su sa četverogodišnjim planom radova na području Starog Grada. Sve ovo predstavljeno je sinoć građanima navedenih mjesnih zajednica na sastanku općinske administracije, predvođene općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, u mjesnoj zajednici Širokača. Sastanak je iskorišten i za davanje konkretnih odgovora na pitanja građana koja su se naviše ticala infrastrukture, ruševnih objekata, te rada zimske službe. Građanima je pojašnjeno da zimska služba čišćenje ulica vrši prema utvrđenim prioritetima, te da ne mogu očekivati da ulice trećeg ili četvrtog prioriteta budu očišćene odmah po prestanku padavina. Pojašnjeno je da Općina Stari Grad ima obavezu zimskog održavanja 78 km cesta i da se liste prioriteta pažljivo sačinjavaju. Na zahtjeve građana da se pojedine ulice, poput Ablakovine, čiste u kraćim rokovima, rečeno je da će nadležna služba sa predstavnicima KJKP“Rad“ ponovo obići teren i razmotriti sve zahtjeve.

 

Ruševni objekti i igrališta

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo su i ruševni objekti, te mogućnost za njihovo uklanjanje. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pojasnio je građanima svu ozbiljnost situacije ukoliko se Općina upusti u rušenje privatne imovine. „Već smo imali problema zbog rušenja privatne imovine jer nas onda vlasnici tuže i moramo plaćati odštetu, a niko ne razmišlja o posljedicama do kojih bi moglo doći da se takav objekat sruši i nekoga povrijedi. Potpuno je razumno da građani traže da se takvi objekti uklone, ali je nerazumno da ih ne uklanjanju njihovi vlasnici koji nisu u stanju da riješe imovinske odnose jer u većini takvih slučajeva u pitanju je neriješeno nasljedstvo i nemogućnost dogovora oko imovine i njene podjele. Napravili smo analizu stanja u svih 16 mjesnih zajednica po pitanju ruševnih objekta i ove godine ćemo pokrenuti uklanjanje samo onih koji predstavljaju opasnost po živote i imovinu ljudi i nalaze se uz saobraćajnice,“ kazao je Hadžibajrić.

Stanovnici Toka-Džeke iznijeli su zahtjev da se posveti više pažnje djeci i mladima koji žive u ovoj mjesnoj zajednici, te da se razmotri mogućnost izgradnje dječijeg igrališta, što će biti razmotreno putem Odsjeka za lokalni razvoj koji radi na ovakvim projektima. Za neke od predloženih lokacija za igrališta u obje mjesne zajednice rečeno je da je potrebna provjera imovinsko-pravnih odnosa, a ukoliko ne bi bilo smetnji, nadležni odsjek bi pristupio izradi projektne dokumentacije i pripremi projekata. Igralište koje je traženo da se sagradi na Komatinu čeka na potrebne saglasnosti i odgovore iz Kantona Sarajevo koji je vlasnik zemljišta. Upućeno je nekoliko zahtjeva, ali odgovor nikada nije stigao. Izuzetak je lokacija na Boguševcu gdje igralište neće biti građeno zbog vodozaštitne zone, ali i nepogodne lokacije.

Većina prisutnih izrazila je zadovljstvo zbog ovakvog načina komunikacije sa građanima i činjenice da općinski načelnik sa najbližim sradnicima posjećuje mjesne zajednice i razgovara sa ljudima. „Zahvaljujem se općinskom načelniku jer je ispunio sva obećanja koja nam je dao. Uposlenici općine i sekretar mjesne zajednice su prisutni na terenu i sve probleme koje smo večeras iznijeli oni su već prenijeli u naše ime nadležnim službama, a i sami smo svjesni da dosta toga nije u nadležnosti općine. Ja, lično, mislim da općinske službe rade bolje nego ikada,“ kazao je Šućro Rokša, stanovnik Širokače.

Naredni sastanak je sa građanima mjesne zajednice Hrid-Jarčedoli, 09.aprila u 19,30 sati u prostorijama osnovne škole „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630