Općina Stari Grad predstavila virtualni prikaz ulica od Vijećnice od Gradske tržnice


17. 11. 2017

U Općini Stari Grad danas je predstavljena nova verzija Rutmap-a,  mape sa virtualnim prikazom ulica i objekata od Vijećnice do Gradske tržnice, čime je Stari Grad postao prva općina koja je uradila ovakvo predstavljanje svojih ulica. Projekat je izradio BetaTel studio čiji je direktor Elvir Salčinović kazao da je važno imati ovakva rješenja jer je to ono što očekuje većina turista koji dolaze u naš grad. Izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Općinom Stari Grad i zahvalnost na prepoznavanju važnosti projekta .

„Ovo je nova platforma, jedan virtualni prikaz grada. Znači, turista može upoznati grad i prije nego što dođe. Općina Stari Grad je jedna od najinteresantnijih općina u Bosni i Hercegovini i zato smo krenuli odavde“, kazao je Salčinović koji je, virtualnom šetnjom kroz Ferhadiju,  prisutnima pokazao kako mapa radi. Pojasnio je da se radi o unaprijeđenoj verziji u odnosu na prvobitni Rutmap.

„Koristili smo vektorske mape koje su dosta brže od onih koje smo koristili u prošloj platformi. Sa tehničke strane najznačajniji segment je virtualni prikaz odnosno street view. S te strane, virtualni prikaz je puno detaljniji za razliku od predhodnog. Prije su, recimo, bile dvije ili tri virtualne tačke u rasponu od 50 metara. Vi sad, bukvalno, možete proći kroz svaki metar ulice,“ kazao je Salčinović. Ova mapa omogućava kretanje kroz ulice, ali i okretanje kroz njih u svim smjerovima, pa je to, prema njegovim riječima, poput 3D prikaza grada.

 

Prezentaciji je prisustvovao i načelnik Općine Stari Grad mr.Ibrahim Hadžibajrić koji je istakao kako je ovo jedan u nizu projekata kojim Općina Stari Grad pridonosi razvoju turizma i pomaže Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo. Kako je naglasio, Općina dugi niz godina, iako to nije njena nadležnost, pomaže i daje ideje nadležnima kako poboljšati turizam u Starom Gradu i Sarajevu općenito.“Prethodnih godina mi smo pokrenuli projekat postavljanja info-panoa širom Starog Grada, otvorili smo Info-press centar za pružanje usluga turistima, označili smo naše ulice, razvili aplikacije kao što je tradicionalni bosanski kuhar i audio vodič kroz Stari Grad...Dakle, mnogo smo ulagali i naše je opredjeljenje da i dalje podržavamo kvalitetne projekte, ali tražimo da se uključe i drugi nivoi, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i šire jer ovo je sigurno najatraktivnija općina u državi,“ kazao je Hadžibajrić.

 

Vrijednost projekta je 25.000 KM, a Općina Stari Grad ga je sufinansirala sa 7.000 KM, dok je ostala sredstva izdvojio BetaTel studio. Pored inovativnog i sve više neophodnog načina promocije, projekat Rutmap omogućava olakšan pristup informacijama i jednostavniju orijentaciju u općini Stari Grad domaćim i stranim korisnicima.

Svi zainteresovani građani i turisti novu verziju “Rutmap” - mape sa virtualnim prikazom ulica i objekata mogu pronaći nalazi na domeni rutmap.com.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630