Uspješna saradnja lokalne zajednice i građana: Više od 150 žena naučilo tehnike ručnih radova


27. 9. 2017

Više od 150 žena sa Vratnika, Kovača, Sumbuluše, Sedrenika i Mošćanice u proteklih šest mjeseci učile su tehnike ručnih radova kroz projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Uspješno su savladale tehnike dekupaž, filcovana vuna, heklani konac, kreativno heklanje, heklanje od žice i izrada nakita od fimo mase, a svoje najbolje radove izložile su danas u Domu kulture na Vratniku.

Općina Stari Grad se uključila u projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, koji finansiraju Vlade Šviarske i Švedske, a provodi Razvojni program UNDP-a. Građani su imali priliku da sami kandiduju projekte koje žele u svojoj mjesnoj zajednici, a na Vratniku su izabrali projekat „Budi aktivna“ koji je imao više nego dobar odziv.

Aktivnosti na Vratniku je realizovalo Udruženje „Naš koncept“ čija predsjednica Sanela Merjem Muharemović kaže da je ovo bilo nevjerovatno iskustvo za žene koje su se prethodnih mjeseci lijepo družile, ali i naporno radile. Kurs su pohađale mahom nezaposlene žene, penzionerke i mlade majke.

„Naše udruženje je imalo ideju da organizujemo ovakve obuke i pitali smo građane šta misle o tome i da li žele ovakav vid edukacije. Na zboru građana su odlučili da žele i da bi im to puno koristilo. Pridružile su nam se 162 žene koje su uspješno prošle kroz obuku i danas izložile svoje radove,“ kazala je Muharemović. Istakla je da su polaznice izrazile želju da u budućnosti pohađaju napredni kurs dekupaža, te kurs šivenja, pa da će u budućnosti nastojati i to da omoguće.

Obuku su, pored žena, prolazili i najmlađi stanovnici. Oko 20-oro djece, školskog uzrasta tokom ljeta je pohađalo ovaj kurs, a učili su slikanje na staklu. Stalak sa njihovim radovima danas je plijenio najviše pažnje. Lamija Karić je jedna od polaznica koja je ovog ljeta slikala zajedno sa drugarima.“Na putu do kuće vidjela sam plakat na mjesnoj zajednici na kojem je pisalo da počinju obuke. Predložila sam prijateljima da se uključimo i tako je počelo. Dolazili smo tri puta sedmično, a učiteljica nam je pokazivala kako da slikamo konturnim bojama na staklu. Svi smo napravili dva-tri rada i danas smo ih izložili,“ kazala je Lamija ponosno pokazujući brojne oslikane flaše i tegle sa raznolikim motivima.

Izložbu „Budi aktivna“ svečano je otvorio načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić kazavši da je ovo jedan u nizu projekata u okviru jačanja uloge mjesnih zajednica. „Vaš projekat je specifičan jer ste vi svojim idejama pokušali da unesete nešto novo i podignete na jedan novi nivo saradnju lokalne zajednice i građana i ja sam vam zahvalan na tome. Ovi edukacijama vi ste naučile nove tehnike, stekle nova iskustva, a istovremeno dali doprinos svojoj mjesnoj zajednici i općini,“ kazao je Hadžibajrić. „Nadam se da će vaš projekat trajati, a mi vam stojimo na raspolaganju za dalju pomoć,“ dodao je.

Jasmina Islambegović, u ime Razvojnog programa UNDP-a zahvalila se Općini Stari Grad na izuzetnoj partnerskoj saradnji kazavši da se nada da je ovaj zaajednički projekat postigao svoj cilj.

„Nadam se da smo pokazali i na ovom primjeru koliko je mjesna zajednica bitna u životu svih građana i da će ovo podstaći i ostale građane, nevladine aktiviste i ostale na aktivno djelovanje u svojim mjesnim zajednicama,“ kazala je.

Izložba „Budi aktivna“ je prodajnog karaktera i otvorena je danas do 18,00 sati, a posjetiti je možete u Domu kuture Vratnik, ul Mustafe Dovadžije br.17.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630