Postavljene cijevi za kanalizacionu mrežu u ulici Požegina


02. 3. 2017

Radovi na velikom projektu rekonstrukcije kanalizacione mreže u ulici Požegina, u Starom Gradu, dobro napreduju i očekuje se da budu završeni za dvadesetak dana. Stanovnici ove starogradske ulice dugi niz godina imaju veliki problem sa popucalim podzemnim cijevima, koje su često na površinu ulice izbacivale oborinsku i fekalnu kanalizaciju. 

Stanovnici tvrde da je, pored problema sa cijevima, ulica često znala biti obrasla većim količinama trave. Zbog popucane, izrovane kaldrme i makadamskog puta, u ovoj ulici je zbog vode rasla velika količina trave koju su stanovnici ulice morali redovno uklanjati. Rješenje njihovog problema se konačno nazire, pa su građani sretni zbog radova, a naročito zbog brzine kojom napreduju. Iz Službe za investicije, plan i analizu Općine Stari Grad su kazali da će ovaj projekat dugoročno riješiti problem jer će ulica dobiti, za razliku od ranije, dva razdvojena sistema cijevi. Cijev za fekalnu kanalizaciju je povećana, pa će ona za oborinsku biti manje opterećena i smanjit će se bilo kakav rizik od pucanja i plavljenja.

Izrazito povoljne vremenske prilike, te dobra mehanizacija i ljudstvo izvođača radova, firme Mibral d.o.o. Sarajevo, doprinijeli su da su već postavljene nove cijevi za fekalnu i oborinsku kanalizaciju. Postavljeno je ukupno 114 metara cijevi za kišni kanal, 120 metara za fekalni kanal, 24 metara za slivnike i 96 metara cijevi za kućne priključke. Sva domaćinstva na ovom dijelu ulice će biti priključena na novoprojektovanu mrežu.

Nakon što su izvedeni radovi rastresanja pijeska i šljunka oko i iznad cijevi, trenutno se radi zatrpavanje iskopa rova tamponom. Potom će  uslijediti asfaltni radovi na mjestima gdje je raskopana saobraćajnica, odnosno dovođenje u prvobitno stanje.

Finalni radovi ovog projekta će uključivati popločavanje dijela ulice Požegina. Prvo će se izvaditi postojeći kamen kaldrme, a pretpostavlja se da je 40% trenutnog kamena upotrebljivo i bit će, zajedno sa novim pločama, ponovo ugrađeno nakon betoniranja i tamponiranja terena. Uradit će se gazište stepeništa i trotoara, betonski ivičnjaci, te  izraditi i montirati rukohvati.

Cijena ovog velikog projekta je oko 130.000 KM, a sve troškove pokriva Općina Stari Grad. 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630