Počela rekonstrukcija kanalizacione mreže u ulici Požegina


14. 2. 2017

Počeli su radovi na rekonstrukciji fekalne i oborinske kanalizacije dijela ulice Požegina, nakon čega će se raditi i popločavanje. Općina Stari Grad ovaj projekat finansira sa 130.000 KM.

 „S obzirom da se u narednom vremenskom periodu očekuju znatno stabilnije vremenske prilike, odlučili smo što prije početi s radovima, a ugovorom je definisano da traju oko mjesec dana“kazali su iz općinske Službe za investicije, plan i analizu.

Izvođač radova je firma Mibral d.o.o. Sarajevo, koja je prvo uradila istraživanje i obilježavanje postojećih podzemnih instalacija na terenu. Uslijedilo je razbijanje i raskopavanje asfaltne  kolovozne konstrukcije na dionicama gdje trasa cjevovoda prolazi, a izradit će se i privremeni vodovi za vodovod i kanalizaciju, kao i za ostale instalacije ukoliko se pokaže potreba. Osigurat će se postojeće podzemne instalacije, a i iskopani rovovi, tako da se automobilski, ali i pješački saobraćaj odvijaju nesmetano. Kišna kanalizacija će zahtijevati iskop do dva metra, a fekalna do četiri metra, a potom slijedi polaganje kanalizacionih cijevi III i IV kategorije. U planu je da se postavi ukupno 114 metara cijevi za kišni kanal, 120 metara za fekalni kanal, 24 metara za slivnike i 96 metara cijevi za kućne priključke. Sva domaćinstva na ovom dijelu ulice će biti priključena na novoprojektovanu mrežu.

Asfaltni radovi i popločavanje dijela ulice

Nakon rastresanja pijeska i šljunka oko i iznad cijevi, te zatrpavanja iskopa rova tamponom, uslijedit će asfaltni radovi na mjestima gdje je raskopana saobraćajnica, odnosno dovođenje u prvobitno stanje. Finalni radovi ovog projekta će uključivati popločavanje dijela ulice Požegina. Prvo će se izvaditi postojeći kamen kaldrme, a pretpostavlja se da je 40% trenutnog kamena upotrebljivo i bit će, zajedno sa novim pločama, ponovo ugrađeno nakon betoniranja i tamponiranja terena. Uradit će se gazište stepeništa i trotoara, betonski ivičnjaci, te  izraditi i montirati rukohvati.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630