Njemačka ambasadorica zasadila lipu i posjetila Saburinu kuću


10. 11. 2016

  Hohman, Dodik i Hadžibajrić
Zasađena 166.lipa
 Uručen certifikat i Sarajevska kocka

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, nj. e. Christiane Constanze Hohmann zasadila je danas stablo lipe u Aleji ambasadora. U ovoj starogradskoj šetnici dočekali su je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Vedran Dodik koji su je upoznali sa nastankom projekta Aleja ambasadora, prije 15-ak godina, te razlozima zbog kojih je pokrenuta ova ideja.
Aleja ambasadora napravljena je sa namjerom da svaki ambasador koji boravi u našoj zemlji ostavi trag sebe i zemlje koju predstavlja, a većina njih tvrdi da je najveća simbolika u tome što bi veze između dvije zemlje

 U obilasku Saburina kuće
U Saburinoj kući

trebale biti jake kao i stablo koje pruža svoje korijene. Njemačka ambasadorica danas je također poručila da se nada kako će njeno stablo rasti, razvijati se, te jednog dana pružati hladovinu ljudima koji budu prolazili ovim putem, a ujedno biti i simbol čvrstog prijateljstva baziranog na povjerenju. “Prema mojim saznanjima Sarajevo je jedini grad koji ambasadorima daje mogućnost da imaju svoju aleju i na taj način ostave građanima ovog grada nešto što će i nakon njihovog odlaska biti vidljivo. Ja sam sretna što sam dobila čast da postanem dio ove tradicije Starog Grada,” kazala je nj.e. Christiane Constanze Hohmann. Dodala je da sama činjenica da je do sada zasađeno 166 lipa pokazuje kolika je angažiranost međunarodne zajednice u našoj zemlji.
Načelnik Hadžibajrić pojasnio je ambasadorici da je do sada lipe zasadilo šest njenih prethodnika, odnosno ambasadora SR Njemačke u BiH, te joj uručio certifikat kao potvrdu da je zasadila stablo i mapu Aleje ambasadora sa imenima svih koji su do sada učestvovali u projektu. Kazao je da je ovo nastavak projekta koji je najavio u proljeće, jer tokom ljetnih mjeseci i visokih temperatura nije bila moguća sadnja. “Kao što vidite, već smo dobar dio Aleje ambasadora- suprotnu stranu, zasadili lipama. Za nekoliko godina ovdje ćemo imati aleju u punom smislu te riječi sa lipama koje će krasiti šetnicu sa obje strane i pružati ugodnu hladovinu građanima tokom ljeta, “ kazao je Hadžibajrić.
Današnji protokol bio je specifičan i po tome što je načelnik Hadžibajrić po prvi put ugostio ambasadora jedne zemlje u objektu Saburina kuća. Njemačka ambasadorica imala je priliku upoznati se se bogatom historijom ove kuće stare oko 260 godina, a samim tim saznati nešto više i o kulturi i tradiciji osmanskog perioda u BiH.
Saburina kuća, tačnije njen muški dio sa dvorištem, koji je sagrađen oko 1750. godine, 2014. godine je restaurirana i ponovo otvorena. Zahvaljujući Općini Stari Grad, koja je finansirala projekat sanacije i restauracije, 'oživljena' je kuća koja je jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu. Saburina kuća je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630