Održana smotra službi zaštite i spašavanja u Starom Gradu


22. 9. 2016

Službe obezbjeđenja i zaštite, medicinske pomoći, te zaštite od požara i rušenja, koje je formirala Općina Stari Grad Sarajevo, predstavljene su danas u svom punom sastavu i sa novom opremom i sredstvima za rad, na sarajevskoj Darivi. Zahvaljujući ovim službama, Općina Stari Grad sada raspolaže najopremljenijom civilnom zaštitom u Kantonu Sarajevo i spremno može dočekati eventualne nepogode i prirodne nesreće. U opremanje ovih službi, kao i Općinskog štaba civilne zaštite, te

kupovinu motornog, teretnog i vatrogasnog vozila, medicinske opreme, opreme za javni red i mir, uniformi i ostalog, utrošeno je preko pola miliona konvertibilnih maraka.
Nakon pozdravljanja sa komandirima i pripadnicima stroja komandant Općinskog štaba civilne zaštite Starog Grada, Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je Općina Stari Grad prva koja je na ovaj način formirala službe koje će djelovati preventivno, ali i u slučaju vremenskih nepogoda i drugih vanrednih situacija. “Danas je ovdje postrojeno tačno 100 pripadnika naše Službe civilne zaštite, koji su

izabrani za obezbjeđenje, medicinsku brigu, zaštitu od požara i rušenja. Mi smo prva Općina u BiH koja je na ovaj način napravila i organizovala službe, te smo za te potrebe u toku ove godine izdvojili oko 550.000 KM. Obezbijedili smo specijalno vatrogasno vozilo za DVD Vratnik, kompletnu opremu za policajce, te specijalno terensko vozilo i kombi, a planiramo u budućnosti za njih nabaviti i skutere,” kazao je Hadžibajrić. Dodao je da oprema i uniforme nabavljena i za timove Doma zdravlja Stari Grad, te uposlenike Klico Trans gradnje d.o.o. “Ovo je odličan način da poboljšamo situaciju i uvežemo se sa ostalim službama civilne zaštite u Kantonu Sarajevo. Moja preporuka je da se i ostale općine organizuju na sličan način, jer će to poboljšati saradnju i djelovanje u nepredviđenim situacijama,” kazao je Hadžibajrić.


Načelnik Općinskog štaba civilne zaštite Sakib Avdibegović, koji je prisutnima predstavio službe spašavanja, kazao je da je Općina Stari Grad ovim zaokružila proces formiranja i opremanja prijeko potrebnih snaga u oblasti zaštite i spašavanja. “Naš sljedeći korak je formiranje i jačanje dobrovoljnih sastava civilne zaštite u mjesnim zajednicama, kao i pravnim licima, te rad na eventualnom jačanju sastava postojećih službi i njihovom dodatnom opremanju materijalno-tehničkim sredstvima,“ kazao je Avdibegović.
U cilju provođenja mjera zaštite i spašavanja ljudi i imovine na području ove općine, kako bi što spremnije dočekali eventualne prirodne i druge nesreće, ili djelovali preventivno, Općina Stari Grad je početkom godine formirala službe zaštite i spašavanja. Služba za obezbjeđenje i zaštitu je Policijska stanica Stari Grad i broji 50 članova, službu medicinske pomoći čine dva tima Doma zdravlja Stari Grad, službu za zaštitu i spašavanje od požara čini 20 pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Vratnik”, a služba za zaštitu i spašavanje od rušenja je firma Klico Trans gradnja d.o.o. koja raspolaže neophodnom mehanizacijom za ove svrhe.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630