U završnoj fazi izgradnja zgrade na Baruthani


18. 8. 2016

Nakon potpisivanja aneksa Generalnog sporazuma o načinu realizacije projekta izgradnje objekta kolektivnog stanovanja na lokalitetu Baruthana, sredinom prošlog mjeseca, nastavljeni su radovi na njegovoj izgradnji. Vanjsko uređenje objekta već je bilo završeno, te se pristupilo unutarnjim radovima i završavanju vodovodnih priključaka. Dosad je postavljena podna i zidna keramika, podovi i parketi u svim stanovima. Pri kraju su radovi na postavljanju sanitarija, kao i molerski radovi. Elektroinstalacije su završene, a postavljene su i cijevi za vodovodnu mrežu. U toku je ispitivanje kontrole pritiska, kvaliteta vode, te ispiranje cijevi prije konačnog priključenja na mrežu.
Stambeni objekat na Baruthani namijenjen je za stambeno zbrinjavanje 11 interno raseljenih porodica iz Starog Grada. Ovim porodicama Općina Stari Grad finansira troškove privremenog smještaja dugi niz godina, a izgradnjom ove zgrade će njihovo stambeno pitanje biti trajno riješeno. Prema riječima Lejle Cerić, pomoćnice načelnika za stambene, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar, u toku je izbor i kontrola porodica koje će biti useljene u zgradu. “Zgrada na Baruthani se sada nalazi u završnoj fazi i bit će useljiva najkasnije do sredine septembra”, kazala je Cerić.
Stambeni objekat za zbrinjavanje interno raseljenih porodica na Baruthani Općina Stari Grad počela je graditi u januaru 2013. godine. Pored obezbijeđenog zemljišta i potprebnih dozvola, Općina je finansirala i sve radove na izgradnji objekta, a dijelom i humanitarna organizacija “Hilswerk Austria Internacional”, koja je implementator projekta.
Pomenutim aneksom Generalnog sporazuma definisano je finansiranje nastavka radova na izgradnji objekta kolektivnog stanovanja, za šta je iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno 40.000 KM, dok će Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo izdvojiti 30.000 KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630