Rekonstrukcija vodovodne mreže od Skenderije do Šeher-ćehajine ćuprije


20. 7. 2016

Završeni su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže od Skenderije do Vijećnice, na području općina Centar i Stari Grad, u dužini od dva kilometra. Prva dionica na kojoj se radi bila je od Drvenije do Prinicipovog mosta, a cilj je smanjenje redukcija vode.
Sredinom maja ove godine ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić potpisao je sporazume o finansiranju rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže sa načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, savjetnikom načelnika Općine Centar Mustafom Resićem i direktorom KJKP”ViK” Nezirom Hadžićem. Prema potpisanom sporazumu Općini Stari Grad je od namjenskih sredstava – vodnih naknada, pripalo 450.000 KM kojima će se finansirati rekonstrukcija mreže od mosta Drvenija do Vijećnice, u dužini od 960 metara.
Načelnik Hadžibajrić tada je istakao da ova sredstva od vodnih naknada pripadaju Općini Stari Grad, te da je u dogovoru sa premijerom KS i resornim ministrom odlučeno da se usmjere na ovaj vrlo bitan projekat.


“Ovim sporazumom Ministarstvo za komunalne poslove KS finansiraće sa 450 hiljada KM izgradnju 960 metara vodovodne mreže od Drvenije do Vijećnice u cilju prestanka redukcija vode u tom dijelu Starog Grada, pogotovo u ljetnom periodu. Nadam se da će projekat biti što prije završen,” kazao je tom prilikom Hadžibajrić. Općini Centar je za finansiranje radova ne njenoj teritoriji pripalo 650.000 KM.
Kako je kazala Aida Veladžić, pomoćnica načelnika za investicije, plan i analizu, nakon potpisivanja Sporazuma, KJKP”ViK” je proveo proceduru izbora izvođača radova, te pristupio pribavljanju potrebnih dozvola. “Općina Stari Grad je po zahtjevu KJKP ViK u najkraćem roku izdala potrebno rješenje o prokopu čime su se osigurali svi potrebni uslovi za početak radova,” kazala je Veladžić.
Direktor KJKP ViK Nezir Hadžić je pojasnio da se radovi izvode na cjevovodu koji napaj centralni dio grada.
"Radi se o rekonstrukciji cjevovoda koji napaja centralni dio grada i koji smo postavili kao primarni cilj u smanjenju redukcija vode. Taj cjevovod je vezan za lokalitete na kojima imamo najizraženije redukcije. Izgrađen je 1961. godine i našim analizama smo ustanovili da je u jako lošem stanju. Nadamo se da ćemo sanacijom ovog dijela vodovodne mreže očuvati puno veće količine vode u našim akumulacionim prostorima i na taj način u centralnim dijelovima grada smanjiti postojeće redukcije", objasnio je.
Radove izvodi firma Mibral d.o.o, njihova ukupna vrijednost je 1.100.000 KM, a trebali bi biti završeni za 90 dana.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630