Ambasadori Brazila i Malezije zasadili lipe


20. 4. 2016

nj.e. ambasador Federativne Republike Brazil Manoel Gomes-Pereira

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi u sunčanoj Aleji ambasadora, danas su, u prisustvu domaćina načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vedrana Dodika, ambasadori Brazila i Malezije zasadili stabla lipe.
Ambasadorima su uručeni certifikati koji potvrđuju ovaj čin i koji će ih trajno podsjećati na dan kada su ostavili svoj trag u ovoj starogradskoj šetnici, a današnje lipe rast će pored 163. ranije zasađene. Mnogi ambasadori koji su dosad zasadili stablo, prisjetili su se izreke o tri stvari koje bi svako u životu trebao uraditi. Takav je slučaj i sa ambasadorom Federativne Republike Brazil Manoelom Gomesom-Pereirom. „U Brazilu se kaže da je čovjek zaista živio ako je uradio tri stvari: napisao knjigu, imao dijete i posadio

nj.e. ambasador Malezije ambasador Anuar Bin Kasman

drvo. U mom slučaju još je nedostajalo da posadim drvo i hvala vam za ovu priliku,“ kazao je ambasador Gomes-Pereira.
Njegov kolega iz Malezije, ambasador Anuar Bin Kasman, smatra ovaj čin simboličnim načinom da se zasadi ne samo drvo, nego i prijateljstvo između BiH i Malezije.
„Pozvat ću sve moje prijatelje iz Malezije kada budu dolazili u BiH da posjete ovo mjesto i vide drvo koje smo danas zasadili, jer ovo je odraz prijateljstva između naše dvije zemlje. Nadam se da će ova tradicija privući turiste iz Malezije,“ kazao je ambasador Kasman.
Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da je u proteklih sedam godina zasađeno 88 lipa od strane ambasadora u BiH, a sa današnjom sadnjom ih je 90.
„Kada smo nedavno uradili rekapitulaciju aktivnosti u Aleji ambasadora došli smo do podatka da je u moja dva mandata zasađeno 88 lipa. Nadam se da ćemo ovako i nastaviti te da ćemo za koju godinu zasaditi cijelu lijevu stranu čime bi Aleja ambasadora bila završen projekat,“ kazao je načelnik Hadžibajrić. On je pojasnio da su danas trebali zasaditi lipe i ambasadori Kine i EU, ali su morali otkazati zbog obaveza, te je najavio da će u skorijoj budućnosti biti zasađeno još pet do šest sadnica.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630