Visoki predstavnik OHR-a i ambasadori Poljske, Rusije i Švicarske zasadili lipe


15. 3. 2016

Visoki predstavnik OHR-a, te ambasadori Poljske, Ruske Federacije i Švicarske Konfederacije zasadili su danas lipe u Aleji ambasadora, pridruživši se tako listi od 163. visoka zvaničnika koji su na taj način ostavili svoj trag u BiH. Lipe su zasadili nj.e. Valentin Inzko, visoki predstavnik OHR-a, nj.e Andrzej Krawczyk, poljski ambasador u BiH, nj.e. Petr Ivantsov, ruski ambasador u BiH i nj.e. Heinrich Maurer, švicarski ambasador u BiH.
Ambasadore je dočekala delegacija Općine Stari Grad predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Vedranom Dodikom, a prvi je lipu zasadio visoki predstavnik OHR-a Valentin Inzko.
“Danas smo okupili trojicu ambasadora i Viskog predstavnka OHR-a i zajednički zasadili četiri lipe. Ovu tradiciju nastavit ćemo i ubuduće,” kazao je načelnik Hadžibajrić, najavivši do kraja aprila sadnju još desetak lipa od strane ambasadora u BiH.

nj.e. Valentin Inzko, visoki predstavnik OHR-a

Inzko je istakao kako mu je velika čast što je i on zasadio lipu u Aleju ambasadora, a koja predstavlja simbol pomirenja. „Svi trebamo da se trudimo da širimo dobru energiju i pozitivne sadržaje i zaista mi je veliko zadovoljstvo biti danas na ovako lijepom mjestu zajedno s načelnikom Hadžibajrićem i ostalim ambasadorima i nadam se da to nije posljednji put“, kazao je Inzko.

nj.e Andrzej Krawczyk, poljski ambasador u BiH

Poljski ambasador Krawczyk kazao je kako je današnja sadnje lipe, veoma sentimentalan momenat za njegovu karijeru u BiH. „Ovo što kažem nije kurtoazno, zaista ću još više biti vezan za Sarajevo, jer čin sađenja lipe je ono što ostavljam ovdje iza sebe, a to je drvo koje me još više veže za Sarajevo i za BiH. Mene raduje što sam ovdje danas, zato što je ovo prva sadnja lipa nakon 15. februara kada je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, tako da je to na neki način i simboličan momenat“, istakao je Krawczyk.

nj.e. Petr Ivantsov, ruski ambasador u BiH

Ruski ambasador je kazao da je Sarajevo je prelijep i unikatan grad sa dugogodišnjom historijom i tradicijom. „Nadam se da svi mi zajedno Grad možemo napraviti još ljepšim i da će današnje lipe tome doprinijeti. Ne možemo se miješati u procese unutar države, ali se moramo svi zajedno zalagati i pomagati da se sve odvija u pozitivnom smijeru“, poručio je Ivanstov.

j.e. Heinrich Maurer, švicarski ambasador u BiH

 

Ambasador Švicarske Maurer na kraju je dodao kako je počašćen što je danas tu, te da je za njega to poseban trenutak. „Mislilac je davno rekao da su drveća kao pjesme koje se izdižu do neba, i mislim da ova drveća imaju veliki simbol. Nadajmo se da će drveća, koja su posađena danas, rasti i cvjetati dobro, a ovo je još jedan simbol dugogodišnjeg prijateljstva Švicarske i Bosne i Hercegovine, i njenog jedinstvenog glavnog grada Sarajeva“, riječi su Maurera. Dodao je kako se zahvaljuje načelniku Hadžibajriću na izvanrednoj ideji i predivnom projektu, koji ne koristi samo diplomatama, već svim građanima Sarajeva.

Ambasadori su nakon sadnje lipa od načelnika Hadžibajrića dobili certifikat kojim se potvrđuje sadnja lipa u Aleji, te su potom ugradili pločice sa svojim imenima i imenom zemlje koju predstavljaju.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630