Svečano obilježen Dan državnosti u OŠ”Saburina”


26. 11. 2015

U osnovnoj školi “Saburina” jučer je održana svečana priredba povodom Dana državnosti BiH i završetka radova na rekonstrukciji krova, starog preko 40 godina. Priredbi su prisustvovali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnici načelnika Općine Silivri iz Istanbula: Bora Balcioglu i Ali Vural. Naime, ove dvije

općine finansirale su radove na rekonstrukciji, Općina Silivri sa 50.000KM, a Stari Grad sa 38.000 KM.
Krov škole bio je u izuzetno lošem stanju, a najveća oštećenja doživio je tokom rata u BiH. Poslije rata, rađene su samo neophodne intervencije na krovu koji je bio izgrađen od salonita i nekvalitetnih, čak i kancerogenih materijala. "Hvala prijateljima iz Općine Stari Grad i Općine Silivri što će zahvaljujući njima naša djeca sada bar 50 godina imati krov nad glavom," kazao je Rešad Fočo, direktor škole. Inače, na ovom dijelu školskog objekat, skinut je postojeći salonit, letve i limarija, te postavljen novi limeni krov, snjegobrani i oluci sa spusnim cijevima.
Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da je dogovor o ovoj investiciji sklopljen u maju ove godine prilikom posjete Silivriju i iskazao zahvalnost načelniku Silivrija, Ozcanu Isiklaru što je spremno prihvatio da pomogne ovoj školi. "Dogovorili smo se za svega desetak minuta, ali nisam želio tražiti od naših prijatelja da finansiraju kompletan iznos, nego da naše općine u jednakim omjerima finansiraju radove. Evo, oni su ipak izdvojili oko 60% sredstava, a ostatak mi i izuzetno smo im zahvalni na tome,” kazao je Hadžibajrić. Dodao je da će se Općina Stari Grad truditi da i ubuduće njeguje i produbljuje pobratimske odnose sa Silivrijem. Inače, Općine Stari Grad i Silivri su pobratimske općine od 2010.godine.
Njegove riječi ponovio je i Balcioglu, pomoćnik načelnika za finansije, koji je kazao da je izrazito sretan kada vidi zadovoljne i sretne učenike koji su ih jučer dočekali, te da pred tim prizorom zaboravi na sve unaprijed napisane govore i kaže ono što mu leži na srcu. " Kada vidim koliko su ova djeca sretna još više mi je drago zbog onoga što smo učinili. Nekada nisu ni potrebne riječi jer mi razgovaramo srcima," kazao je Balcioglu. Direktor škole, delegaciji Silivrija kao poklon uručio je umjetničku sliku sa motivima Starog Grada.


Učenici iz škole “Saburina” jučer su pred brojnim zvanicama, nastavnicima i roditeljima izveli nekoliko muzičkih, horskih numera, plesnih tački, recitacija i folklorni program, a kao znak zahvalnosti gostima iz Silivrija, program su vodili dvojezično, na bosanskom i turskom jeziku.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630