Regionalni menadžer UNHCR-a, ambasadori Japana i Egipta zasadili lipe


02. 11. 2015

Ambasador Japana Kazuya Ogawa

Ambasador Japana Kazuya Ogawa, ambasador Arapske Republike Egipat Yasser Sayed Mahmoud El Atawi i regionalni menadžer UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Andrew Michael John Mayne, danas su zasadili lipe u Aleji ambasadora.
U prisustvu predstavnika medija, te najbližih saradnika, sa ambasadorima je lipe zasadio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik. “Tradicija se nastavlja. Do kraja ove godine bit će zasađene još dvije ili tri lipe,” kazao je Hadžibajrić i dodao kako je već deseta lipa zasađena sa druge strane Aleje.
Pojasnio je kako je završen red lipa od ulaza u Aleju do mosta, te da je ove godine počela sadnja lipa s druge strane.

Ambasador Ogawa istakao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je danas u Aelji ambasadora. “Svjedoci smo povećanog broja turista ove godine, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sarajevu. Mislim da će i ovaj čin doprinijeti razvoju turizma i povećanju broja turista”, istakao je Ogawa. Ambasador se u svom obraćanju medijima osvrnuo i na problematiku pasa lutalica, ističući kako se podhitno mora naći način rješavanja problema jer trenutna situacija nije nimalo dobra za razvoj turizma.

Egipatski ambasador u BiH Yasser Sayed Mahmoud El Atawi, kazao je kako mu je zadovoljsto što je zasadio svoje drvo u Aleji ambasadora. “Ovo je znak koji pokazuje odlične odnose između ljudi i naroda naše dvije zemlje. Smatram da su naši odnosi izuzetni, a to pokazuju i razne aktivnosti”, kazao je Atawi.

Regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu UNHCR-a Andrew Mayne je svoju lipu posvetio svim ljudima kojima je potrebna zaštita.
“Zaista sam sretan što sam ovdje i ovo drvo koje sam posadio posvećujem svim ljudima koji trebaju zaštitu i trajna rješenja u ovoj zemlji”, kazao je Mayne.
Ambasadori su nakon sadnje lipa od načelnika Hadžibajrića dobili certifikat kojim se potvrđuje sadnja lipa u Aleji, te su potom u Muzeju Aleje ambasadora ugradili pločice sa svojim imenima i imenom zemlje koju predstavljaju.

U Aleji ambasadora, gdje od 2002. godine ambasadori i predstavnici diplomatskog kora u BiH sade lipe, do sada je zasađeno 156 sadnica.

Ambasador Arapske Republike Egipat Yasser Sayed Mahmoud El Atawi Regionalni menadžer UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Andrew Michael John Mayne

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630