Utvrditi način deložacije zakupaca koji imaju dug


29. 10. 2015

Općinsko vijeće Stari Grad na 33. sjednici usvojilo je zaključak kojim je zadužilo Službu za privredu i finansije da pripreme izmjene Odluke o zakupu poslovnih prostora kojima će se definisati na koji način će se zakupci koji ne plaćaju dug za zakupninu deložirati iz poslovnih prostora, a u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, koje su usvojene na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 07. oktobra, ove godine. Izmjene ovog zakona omogućavaju Općini da, ukoliko zakupac ne plaća zakupninu za poslovni prostor i vodi se sudski postupak za naplatu duga od četiri i više neplaćenih zakupnina, Općina ima pravo otkazati ugovor o zakupu, odnosno i prije sudske presude izvršiti iseljenje iz općinskog poslovnog prostora, a rješenjem naložiti zakupcu iseljenje iz općinskog poslovnog prostora u roku od osam dana. Na sjednici je zaključeno i da nadležna služba treba upoznati zakupce sa mogućnošću reprogramiranja duga, zatim da ista služba obavijesti Vijeće o tome koji su zakupci prihvatili tu mogućnost, kao i da utvrdi činjenično stanje o eventualnim podzakupima prostora. Nadalje, zaključeno je da Služba za privredu i finansije pripremi izmjene Odluke o zakupu poslovnih prostora kako bi se omogućilo da deložirani prostori budu predmetom javnog oglasa, uz obavezu prethodnog izmirenja duga.
Općina Stari Grad, od marta ove godine, putem sredstava informisanja, svakog mjeseca objavljuje spisak zakupaca čiji je aktivni dug za zakupninu preko 10.000 KM, kako bi se izvršio dodatni pritisak na zakupce da izmiruju svoje obaveze. Prema evidenciji Službe za privredu i finansije, u posljednjih sedam mjeseci (mart/septembar, 2015. godine), naplaćeno je ukupno 391.685,29 KM od zakupaca koji su imali dug, a što se može smatrati direktnom reakcijom na objavljene spiskove.
Na današnjoj sjednici vijećnici su većinom glasova podržali Izvještaj o izvršavanju budžeta Općine Stari Grad za prvih devet mjeseci ove godine. Također, usvojen je Nacrt budžeta Općine Stari Grad za 2016. godinu, kao i Nacrt odluke o izvršavanju budžeta za 2016. godinu koji će biti upućeni u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.
U tridesetodnevnu javnu raspravu bit će upućen i Nacrt pravilnika o utvrđivanju kriterija, postupka i načina davanja i izmjene naziva ulica, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja i naseljenih mjesta na području općine Stari Grad Sarajevo.
Primljene su k znanju informacije o uspjehu i vladanju učenika osnovnih škola u školskoj 2014/2015. godini, o nekretninama koje se nalaze van teritorije BiH i o projektu IT HUB na području općine Stari Grad.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630