Predstavljena nova parkirališta za bicikle u Starom Gradu


16. 10. 2015

Biciklistička parkirališta, realizovana u saradnji Općine Stari Grad i Udruženja “Giro di Sarajevo”, predstavljena su danas u Općini Stari Grad. Projekat je realizovan u cilju razvoja biciklističke infrastrukture na području ove općine, a parkirališta se nalaze na dvije lokacije: iza Katedrale i preko puta Doma oružanih snaga BiH, kod autobuskog stajališta.
Prvo parkiralište postavljeno je krajem prošle godine, a prije desetak dana postavljeno je i parkiralište kod Doma oružanih snaga, u centralnoj gradskoj zoni, u cilju integracije javnog gradskog prijevoza sa biciklističkim parkingom. Damir Margeta, saradnik za razvoj infrastrukture u Udruženju “Giro di Sarajevo” kaže da su ovu praksu preuzeli od evropskih gradova, gdje se stajališta za bicikla nalaze na tramvajskim i autobuskim terminalima.
“Parkiralište se sastoji od osam stalaka, na dvije strane ulaza u park po četiri stalka, i ima kapacitet za 16 bicikala. Očekujemo da će primarni korisnici biti uposlenici, studenti i učenici kojima smo na ovaj način omogućili dolazak biciklom na posao, u škole i fakultet,” pojasnio je Margeta.
Govoreći o tome koliko su ova parkirališta sigurna od eventualne krađe bicikala, Margeta je kazao da se radi o A stalcima koji su najbolji predstavnici stalaka drugog nivoa sigurnosti, no problem može biti neodgovarajuća brava ili sajla na biciklu, te je potrebna edukacija vlasnika.

“Ukoliko bicikla imaju tzv. U bravu, sigurnost ovog parkirališta je 95%, jer te brave pružaju veću sigurnost u odnosu na sajle, a skuplje su za 15 KM,” kazao je Margeta.
Selma Velić, šef Sektora za lokalni razvoj, putem kojeg je realizovan projekat, kazala je da Općina već dvije godine učestvuje u izgradnji biciklističkih stajališta. “Dosad smo uložili oko 3.000 KM u izgradnju ovih parkinga. Stari Grad ima dosta skučen prostor, tako ona ovaj način animiramo naše građane da koriste bicikla kao prevozno sredstvo, kako bi se izbjegle saobraćajne gužve,” kazala je Velić.
Općina Stari Grad je u saradnji sa Udruženjem gradskih biciklista ..Giro di Sarajevo", u ukupnom iznosu od 1.989 KM, finansirala izgradnju parkirališta za bicikle u blizini autobuskog stajališta, preko puta Doma Oružanih snaga BiH.
U septembru 2014. godine. Općina je u saradnji sa ovim Udruženjem, kao autorom idejnog rješenja, finansirala postavljanje prvog parkirališta za bicikle iza Katedrale u ukupnom iznosu od 1.000 KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630