Uspostava registra imovine Općine Stari Grad


01. 10. 2015

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na jučerašnjoj, 32. redovnoj sjednici, donijelo je zaključak kojim se zadužuje Načelnik Općine da putem nadležnih službi pristupi izradi Odluke o uspostavi jedinstvenog registra nekretnina ove Općine. Vijeće je naglasilo da su svjesni činjenice da se radi o obimnom poslu za koji će trebati više vremena, ali i neophodnosti postojanja ovakvog registra. Iz Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove-katastar i stambene poslove, naglasili su da je Načelnik Općine još u martu ove godine formirao radnu grupu sa ciljem provođenja aktivnosti na evidentiranju imovine Općine, a na jučerašnjoj sjednici vijećnicima je predočena i informacija o nekretninama na kojima je upisana Općina. Prethodno je interni revizor proveo reviziju koja je imala za cilj stvaranje Jedinstvenog registra imovine u vlasništvu Općine, uz preporuke pomenutoj službi, te Službi za privredu i Sektoru za informacione sisteme. U informaciji se navodi da je većina preporuka internog revizora već implementirana.
Po hitnom postupku na dnevni red jučerašnje sjednice uvršten je prijedlog Odluke o stavljanju van snage odluke o prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Općine na Borijama. Iako se o ovoj tački dugo raspravljalo, ipak nije usvojena.
Vijećnicima je jučer predočena informacija o stanju

komunalne čistoće na području općine u kojoj je, između ostalog, navedeno da je količina prikupljenog kućnog otpada u Starom Gradu, u prvih šest mjeseci ove godine, cca 8.000 tona. Također, navodi se da je košena trava i kresano šiblje u 24 ulice, ili ukupno 56.500 m2. Ipak, vijećnici su izrazili nezadovoljstvo stanjem komunalne čistoće u ovoj općini, naročito u padinskim dijelovima, te je predloženo održavanje tematske sjednice o ovoj temi kako bi se definisalo koji su to najveći propusti i eventualno pronašlo rješenje.
Na 32. sjednici Općinskog vijeća usvojen je nacrt Odluke o zakupu stanova Općine Stari Grad koji će se uputiti u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.
Prihvaćene su informacije o imovini Općine Stari Grad i o ostvarivanju boračko-invalidske zaštite.
O prednacrtu zakona o proglašenju zaštite pejzaža “Bentbaša” Općinsko vijeće Stari Grad raspravljat će na tematskoj sjednici čiji će se termin naknadno utvrditi.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630