Za izbjeglice iz Sirije bit će izdvojeno 30.000 KM


04. 9. 2015

Općinsko vijeće Stari Grad na jučer održanoj 31. sjednici usvojilo je Zaključak o izdvajanju sredstava za pomoć izbjeglicama iz Sirije, te zadužilo načelnika Općine da obezbijedi sredstva u iznosu od 30.000 KM u svrhu pomoći sirijskim izbjeglicama u Srbiji i Makedoniji i dostavi ih putem humanitarne organizacije Merhamet. Kako se izbjeglice nalaze u izuzetno teškoj situaciji, zaključeno je i da se ova akcija treba provesti bez odlaganja.
S obzirom da je Općinsko vijeće na jučerašnjoj sjednici dalo saglasnost, Općina će potpisati Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanovama kulture od općeg značaja i interesa za BiH, za period 2016-2018. godina, koji je upućen od strane Ministarstva civilnih poslova BiH. Potpisivanjem Memoranduma, Općina Stari Grad na godišnjem nivou izdvajat će 50.000 KM za podršku ustanovama kao što su Zemaljski muzej, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Historijski muzej i sl, a ubuduće se budžetom neće planirati posebni grantovi namijenjeni za podršku ustanovama kulture, kao što je to dosad bio slučaj. Iako je Vijeće dalo saglasnost na ovaj Memorandum, izraženo je neslaganje sa činjenicom da Ministarstvo civilnih poslova BiH Memorandum nije uputilo svim institucijama, općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini, nego samo pojedinim u Kantonu Sarajevo.

Nakon trećeg provedenog Javnog poziva za izbor člana Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo, većinom glasova jučer je izabrana Nada Dimitrijević.
Vijeću je predočena informacija o toku realizacije projekta HUB 387 koji su podržali na jednoj od ranijih sjednica. Ideja za gradnju ovog objekta na prostoru bazena Bentbaša proistekla je iz sve popularnijeg koncepta organizacije poslovanja, koja podrazumijeva okupljanje većeg broja IT kompanija i stručnjaka na jednoj lokaciji. U skladu s tim, cilj HUB-a 387 je okupljanje IT kompanija na jednom mjestu i razvoj dinamične i kreativne IT zajednice za efikasniju razmjenu znanja, resursa i iskustva između domaćih IT kompanija i stručnjaka. Trenutno, HUB 387 okuplja šesnaest IT kompanija sa tendencijom proširenja. Trenutno se radi na pripremama za izradu urbanističkog rješenja objekta, odnosno izradi idejnog projekta ove moderne građevine. Vijeće je usvojilo zaključak kojim se utvrđuje da je ovaj projekat od interesa za Općinu Stari Grad i saglasno je da općinski Načelnik poduzme sve potrebne aktivnosti u cilju njegove što brže realizacije.
Na 31. sjednici Općinskog vijeća imenovani su i novi članovi radnih tijela Vijeća, te prihvaćene informacije o hitnim intervencijama na zgradama i o tradicionalnim i starim obrtima-zanatima. Prihvaćen je i zaključak o upućivanju Pisma namjere o bratimljenju sa Općinom Fatih, Istanbul.
Općinsko vijeće usvojilo je prijedlog odluke o prodaji poljoprivrednog zemljišta na Borijama koje je u vlasništvu Općine. Početna tržišna prodajna cijena zemljišta površine 69.410 m2, čini ukupnu sumu u iznosu od 277.640,00 KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630