Jozsef i Ferguson zasadili lipe u Aleji ambasadora


01. 6. 2015

Aleja ambasadora od danas broji 150 sadnica lipe. Brojnim ambasadorima koji su do sada ostavili svoj trag na ovoj poznatoj šetnici, danas su se pridružili ambasador Republike Mađarske, nj.e. Negyesi Jozsef i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Brtitanije nj.e. Edward Alexander de Poulton Ferguson.
U prisustvu predstavnika medija, te najbližih saradnika, sa ambasadorima je lipe zasadio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik. “Tradicija se nastavlja,” kazao je Hadžibajrić i dodao kako se lipe sade već sa druge strane Aleje. Pojasnio je da je završen niz sadnje lipa od ulaza u Aleju ambasadora do mosta i da se krenula sadnja lipa s druge strane.
Ambasador Jozsef je u svom obraćanju prisutnim medijima kazao da mu je ovo prvo drvo koje je u životu zasadio. “Za mene je ovo važna stvar jer do sada ništa slično do sada nisam uradio, ni kod kuće, ni ovdje. Zbog toga mi je vrlo drago što sam to učinio baš u Sarajevu” kazao je ambasador Jozef.

 


Načelnik Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik u društvu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Brtitanije nj.e. Edwarda Alexander de Poulton Fergusona (lijevo), i ambasadora Republike Mađarske, nj.e. Negyesi Jozsefa (desno)

 Zahvalivši se načelniku Hadžibajriću na prililici da i on učestvuje u projektu sadnje lipa u Aleji ambasadora, ambasador Ferguson je također izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da zasadi lipu. “I meni je zadovoljstvo i čast da sam bio u prilici da zasadim lipu i milsim da je ovo sjajan simbol prijeteljstva naše dvije zemlje.”, istakao je ambasador Ferguson. Dodao je kako on zajedno sa porodicom uživa u Sarajevu i da će mu sadnja današnje lipe sigurno biti izgovor da ponovo dođe ovdje i kada ne bude ambasador.
Ambasadori su nakon sadnje lipa od načelnika Hadžibajrića dobili certifikat kojim se potvrđuje sadnja lipa u Aleji, te su potom ugradili pločice sa svojim imenima i imenom zemlje koju predstavljaju.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630