Općinsko vijeće će tražiti izmjene zakona o turističkim zajednicama


29. 5. 2015

Izrazivši nezadovoljstvo saradnjom sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Općinsko vijeće Stari Grad na jučer (28. maja) održanoj sjednici najavilo je da će od Parlamenta FBiH tražiti da pristupi hitnom postupku izrade novog ili izmjene i dopune postojećeg zakona o turističkim zajednicama, a u skladu sa presudom Ustavnog suda FBiH, sa posebnim aspektom na lokalne zajednice. Iako je jedna od tačaka dnevnog reda trebala biti Informacija o radu Turističke zajednice KS, s posebnim osvrtom na područje općine Stari Grad, prema riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vedrana Dodika, niko iz ove ustanove se nije pojavio niti donio traženi materijal. Dodik je najavio donošenje određenih zaključaka po pitanju te tačke, što je i učinjeno tokom sjednice, uz naglašavanje značaja turizma za Općinu Stari Grad, kao i činjenice da je posjećuje sve veći broj turista. Predloženo je da se zaključci Vijeća po ovom pitanju upute i Savezu gradova i općina FBiH, kako bi se svojim autoritetom zauzeo za rješavanje problema.
Vijećnicima je jučer predočena i Infomacija o izmještanju životinja iz objekta kasarne “Faletići”, koju je pripremila Služba za investicije, komunalne i inspekcijske poslove, postupajući prema Zaključku sa 25. sjednice Općinskog vijeća. Nadležna služba je postigla dogovor sa predstavnicima Udruženja građana “Pomoć životinjama-Help Animals” koje koristi određeni dio prostora kasarne “Faletići” kao azil za pse, da sami izvrše izmještanje životinja i oslobode prostor.

Prema jučerašnjim informacijama sa terena, pomenuto Udruženje je već poduzelo određene aktivnosti i preostalo je da izmjeste još oko 70 pasa, dok su drveni boksovi za životinje već srušeni, a metalni razmontirani i spremni za transport. Prema njihovim uvjeravanjima, svi psi će biti izmješteni do kraja dana, a ostale kućice za pse i prateća oprema bit će uklonjeni do ponedjeljka, 01. juna. Općinsko vijeće je prihvatilo ovu Informaciju bez rasprave.
 

Prihvaćena je i Informacija o stanju sigurnosti na području općine Stari Grad Sarajevo koju je vijećnicima predočio načelnik PU, glavni inspektor Fahrudin Halač. Halač je iznio podatak da je u prva četiri mjeseca prošle godine u oblasti saobraćaja kontrolisano 4.074 vozilo i vozač, a ove godine 8.821. U oblasti saobraćaja izdato je 4.000 više prekršajnih naloga i sankcionisano učesnika, u odnosu na period januar-april prošle godine. Na traženja vijećnika, Halač je pojsanio i da će u vrijeme posjete pape Franje Sarajevu, iz ulice Ferhadija, sa trga oko Katedrale i okolnih ulica biti uklonjene ljetne bašte, da neće biti dozvoljeno stajati na prozorima i slično, radi mjera sigurnosti. Predloženo je održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća o pitanju stanja sigurnosti na području ove Općine.
Nacrt Odluke o učešću u finansiranju rada klubova u Općinskom vijeću Stari Grad bit će upućen Centralnoj izbornoj komisiji i nadležnom Ministarstvu finansija da daju svoje mišljenje i zauzmu stav po ovom pitanju, a potom upućen u javnu raspravu koja će trajati 30 dana, a u njoj će učestvovati političke stranke i vijećnici koji participiraju u OV Stari Grad.
Nije prihvaćen Prijedlog rješenja o izboru člana Općinske izborne komisije Stari Grad, te će izvještaj o provedenoj proceduri biti upućen CIK-u, a potom po treći put biti raspisan Javni poziv.
Prihvaćena je Informacija o radu JU”Kantonalni centar za socijalni rad – Služba socijalne zaštite Stari Grad Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630