Ambasadori Češke, Kine, Irana i Palestine zasadili lipe


30. 4. 2015

Ambasador Narodne Republike Kine, nj.e. Dong Chunfeng

Ambasadori Republike Češke, Narodne Republike Kine, Islamske Republike Iran i Palestine zasadili su danas lipe u Aleji ambasadora, pridruživši se tako listi od 149. visokih zvaničnika koji su na taj način ostavili svoj trag u BiH. Lipe su zasadili nj.e. Jakub Skalnik, češki ambasador u BiH; nj.e. Dong Chunfeng, kineski ambasador u BiH; nj.e. Seyed Hossein Rajabi, iranski ambasador u BiH i nj.e. Rezaq N. M. Namoora, palestinski ambasador u BiH.

Ambasadore je dočekala delegacija Općine Stari Grad predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, a prvi je lipu zasadio češki ambasador, nj.e. Skalnik.

nj.e. Jakub Skalnik, češki ambasador


“Velika mi je čast što sam danas posadio lipu u Aleji ambasadora. Smatram je simbolom Bosne i Hercegovine, kao slobodne i demokratske zemlje. Vjerujem da dok lipa bude rasla, da će rasti i BiH, kao zemlja svjesnih i samuvjerenih građana ka putu Evropske unije“, kazao je Skalnik.

Ambasador Narodne Republike Kine, nj.e. Dong Chunfeng zahvalio se načelniku Hadžibajriću što mu je omogućio da postane dio ove tradicije. Dong je istakao da je ovaj čin jako značajan, te da sadnja lipe njemu ostaje kao uspomena na BiH. „Ova lipa je simbol prijateljstva između naših naroda i država“, riječi su Donga.

Ambasador Islamske Republike Iran, nj.e. Seyed Hossein Rajabi, istakao je da je ovaj čin uobičajan i u njihovoj kulturi. „Ove lipe su simboli prijateljstva i odnosa ove zemlje sa ostalim zemljama iz svijeta čiji su ambasadori ovdje zasadili drveće. Mi imamo običaj da početkom nove godine kada idemo u goste ponesemo saksiju sa cvijećem kao simbol prijateljstva“, kazao je Rajabi.

nj.e. Seyed Hossein Rajabi, iranski ambasador nj.e. Rezaq N. M. Namoora, palestinski ambasador

Zadovoljstvo zbog učešća u projektu nije krio ni ambasador Palestine u BiH, nj.e. Rezaq N. M. Namoora.

“Mi smo danas učinili jedno jako lijepo djelo. Zasadili smo drvo mira, stablo koje veže dva naroda. Ovo drvo smo zasadili u ime Boga za sve šehide koji su dali svoje živote i u BiH i u Palestini. Drvo koje će potvrditi jaku konekciju i ljubav između dvije zemlje i dva naroda, s nadom da će to potrajati dugo, dugo ,” riječi su Namoora.

Aleja ambasadora od danas broji 149. stabala lipe, a tradicija sadnje traje od 2002. godine.
“Danas smo okupili četvoricu ambasadora jer smo željeli da upriličimo zajedničko druženje i nastavimo tradiciju,” kazao je načelnik Hadžibajrić okupljenim novinarima i članovima delegacijea, najavivši da će se tradicija i dalje njegovati i da će lipe saditi ambasadori svih zemalja akreditovani u Bosni i Hercegovini. „Danas je lipu trebao zasaditi i ambasador Ruske Federacije, ali je zbog obaveza morao otkazati, pa smo sadnju prolongirali za desetak dana“, pojasnio je Hadžibajrić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630