Zasađene lipe SAD-a, OSCE-a i Republike Hrvatske


17. 4. 2015

Aleja ambasadora od danas broji 144 lipe i završena je sadnja na njenoj lijevoj strani, gdje je od danas posljednja u nizu lipa ambasadora Republike Hrvatske u BIH, nj.e. Ivana Del Vechia. Na mjestu broj 141. lipu je danas zasadila ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BIH, nj.e. Maureen Cormack. Zahvalivši se na pozivu da danas zasadi lipu na stazi kojom često šeta, ambasadorica Cormack je kazala da joj je drago što je ljepoti ovog mjesta danas i sama dala mali doprinos.

nj.e. Ivan Del Vechio u društvu načelnika Hadžibajrića i predsjedavajućeg OV Dodika
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BIH, nj.e. Maureen Cormack


“Ovo je zaista prelijepa tradicija jer sada svi mi koji smo posadili drvo, i nakon što napustimo Sarajevo, ponovo ćemo se vraćati da vidimo kako to drvo napreduje. Hvala vam puno i ja ću i dalje nastaviti da koristim ovu stazu i da uživam u njenoj ljepoti kao i mnogi drugi koji redovno ovdje šetaju,” kazala je Cormack.
Ambasadorica Cormack trebala je zasaditi lipu prošlog mjeseca, no događaj je otkazan zbog njenih obaveza, tako da je sadnja obavljena danas. Izjavivši prisutnim novinarima da je ovaj čin još jedan pokazatelj prijateljskih odnosa, načelnik Ibrahim Hadžibajrić je podsjetio: “Sjedinjene Američke Države bile su među prvim zemljama koje su priznale Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, i mi im i na ovaj način dajemo značaj.”


Šef misije OSCE-a u BIH, nj.e. Jonathan Moore zasadio 143. lipu


Šef misije OSCE-a u BIH, nj.e. Jonathan Moore je primijetio da danas sadi 143. lipu, što je jednako broju općina u BIH, te je ukazao na tu simboliku.
“Nadam se da će kao i Bosna i Hercegovina i ovo drvo rasti pozitivno i visoko da i ima lijepu budućnost, kao što i BiH mora imati,” kazao je Moore. On je dodao da mu je velika čast učestvovati u ovoj manifestaciji u ime OSCE i svih svojih kolega.
Ekselencija Ivan Del Vechio je sadnjom 144. lipe, završio niz na lijevoj obali Miljacke, tako da od sljedećeg puta sadnja počinje na suprotnoj, desnoj obali, vraćajući se ka početku Aleje ambasadora.
“Vrlo sam sretan i ponosan i ovo je za mene više od obične simbolike. To je sinergijsko pokazivanje mira, susjedskih odnosa, kontakata s međunarodnom zajednicom, to je slanje poruke da je BiH spremna i da će vrlo brzo biti u društvu evropskih i svjetskih nacija” kazao je Del Vechio.
Sa ambasadorima su danas lipe zasadili načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik, koji su im, potom, uručili certifikate i prigodne suvenire koji će ih podsjećati na ovaj dan i ovaj simbolični znak prijateljstva.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630