Rekonstrukcija Baščaršijskog trga


25. 3. 2015

Baščaršijski trg je jedna od najprometnijih pješačkih saobraćajnica u starom jezgru grada. Namijenjen je prvenstveno pješačkom saobraćaju, a motorni saobraćaj je dozvoljen isključivo komunalnim vozilima, te vozilima za snabdijevanje u satima kada ima najmanje pješaka.
Nepravilnog je oblika, dužine 219,59 m. Širina je promjenjiva zbog objekata koji se nalaze s obje strane, a kreće se od 10-44 m. Na centralnom dijelu Trga nalazi se Sebilj sa klupama za odmor i česmama sa vodom za piće.

Potpisivanjem protokola o primopredaji gradilišta (03. aprila, 2015. godine), Baščaršijski trg je i zvanično predat izvođaču radova, firmi Neimari d.o.o. iz Sarajeva. Protokol su potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Turske uprave za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), Husein Šanli i direktor firme Neimari d.o.o. Ramiz Mulaomerović.
Agencija TIKA koordinira u projektu rekonstrukcije Baščaršijskog trga, provela je tendersku proceduru izbora izvođača radova, te upravlja sredstvima koje su za rekonstrukciju uplatile općine Osman Gazi iz Republike Turske i Stari Grad Sarajevo.
Radovi rekonstrukcije Baščaršijskog trga podrazumijevat će sanaciju postojeće mreže komunalne infrastrukture, odvodnju oborinskih voda, a za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.
Iz Službe za investicije, komunalne i inspekcijske poslove Općine su naglasili da su za izvođenje radova prikupili i dobili sva potrebna odobrenja, kao i saglasnost na projektnu dokumentaciju od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika.
Finansijeri ovog velikog projekta su općine Stari Grad Sarajevo i Osman Gazi iz Burse. Obje općine su Turskoj upravi za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) koja je implementator projekta uplatile po 550.000 KM.
Iako je prvobitno planirano da radovi počnu u aprilu, realizacija će početi u septembru. Razlog za ovu odluku je početak turističke sezone i mogućnost da radovi na ovoj izuzetno frekventnoj lokaciji ometaju građane i turiste u periodu kada oni u velikom broju posjećuju Sarajevo. S obzirom da je predviđeno da radovi traju 90 dana, ne bi mogli biti završeni do početka turističke sezone, te su iz tog razloga prolongirani za septembar. Planirani datum početka radova je najkasnije do 05. septembra.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630