Aleja ambasadora bogatija za još dvije lipe


16. 3. 2015

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Hennessey s načelnikom Hadžibajrićem i predsjedavajućim OV Dodikom

Aleja ambasadora, popularna šetnica uz Miljacku, od danas broji 140 lipa. Ambasador Republike Slovačke, nj.e. Jan Pšenica i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, nj.e. Mary Ann Hennessey, pridružili su se danas listi ambasadora i međunarodnih zvaničnika koji su od 2002. godine sadili lipe na ovom mjestu. Ambasadore je na Darivi dočekao načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik.
Prvu današnju lipu zasadila je šefica Ureda Vijeća Evrope Hennessey, koja je kazala da se nada će ovo drvo biti znak nade i snage za sve nekonstitutivne narode, osobe koje se još zovu povratnicima, jake ali potcijenjene žene, osobe sa drugačijim sposobnostima, nezaposlene i sve one koji poput grana ovog drveta moraju da se bore za svoje mjesto pod suncem.
"Sadila sam ovo drvo kao zamjenu za ono koje je posječeno da bi porodicama bilo toplo tokom zima 1993/94. godine za vrijeme opsade Sarajeva, ali najviše od svega zasadila sam ovo drvo kao podsjetnik. Nadam se da mnogi ljudi koji ovdje šetaju drže Sarajevo u srcu, a i ja sam jedna od njih", poručila je Hennessey.

Lipu zasadio i ambasador Republike Slovačke, nj.e. Jan Pšenica


Slovački ambasador Pšenica istakao je kako je inicijativa da postoji nešto poput Aleje ambasadora izuzetno lijepa i da ona čini grad još ljepšim i promoviše ga u inozemstvu, te da se nada da će u Aleji biti još dosta prostora za nove sadnice.
"Nadam se da je ovo način da se prodube odnosi Slovačke i Bosne i Hercegovine, ali postoji mnogo drugih načina i događaja koji poboljšavaju odnose dviju zemalja i ne govorim samo o političkim odnosima. Svake godine ima sve više slovačkih turista koji prolaze kroz ili idu u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Pšenica.
Načelnik Hadžibajrić zahvalivši se ambasadorima na učešću i medijima koji su došli da proprate današnji događaj, najavio je i sadnju lipe apostolskog nuncija, nadbiskupa Luigi Pezzuta, ambasadora Svete stolice Vatikan za 18. mart, 2015. godine.
“Ambasadorica Sjedinjenih Američkih država nj.e.Maureen Cormack, koja je trebala da danas zasadi 141. stablo, nije mogla obaviti ceremoniju zbog hitnog putovanja u SAD”, pojasnio je Hadžibajrić.
Ambasadori su nakon sadnje lipa od načelnika Općine Stari Grad dobili certifikat kojim se potvrđuje sadnja lipa u Aleji.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630