Počinju pripreme za Dane Općine


27. 2. 2015

Formiranjem Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Stari Grad, te Komisije za dodjelu priznanja, na jučer održanoj 26. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, zvanično su počele pripreme za obilježavanje 02. maja, Dana Općine. Organizacioni odbor će utvrditi program obilježavanja Dana Općine, a Komisija će odlučiti kome će tog dana biti dodijeljena priznanja: općinska povelja sa zlatnim štitom, povelja sa grbom Općine, Zlatni sebilj i policajac godine. Kako je najavio Vedran Dodik, predsjedavajući Općinskog vijeća, Dani Općine trebali bi trajati od 02-20. maja, 2015. godine.

Vijećnik Alem Ćesir


Na početku jučerašnje sjednice, vijećnik Kluba BPS-a Alem Ćesir, najavio je istupanje iz ove stranke, kazavši da će ubuduće djelovati kao samostalni vijećnik, a nakon zasjedanja Mandatno-imunitetske komisije, Vijeće mu je tokom sjednice verifikovalo mandat.
Vijeće je usvojilo Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje za realizaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad. Naime, Vijeće je dalo saglasnost za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Općine Stari Grad Sarajevo kod Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 8.062.000,00 USD za realizaciju kapitalnih projekata: izgradnja javne podzemne garaže sa multifunkcionalnim javnim trgom, izgradnja multifunkcionalne sportske dvorane Bistrik, nadziđivanje i opremanje centralnog objekta OJ Doma zdravlja Stari Grad i utopljavanje zgrade općine Stari Grad Sarajevo. Prethodna Odluka je izmijenjena u dijelu gdje su se sredstva trebala utrošiti za rekonstrukciju Baščaršijskog trga. Kako će ti radovi biti finansirani sredstvima Općine Stari Grad i donacijom Općine Osman Gazi, umjesto Baščaršijskog trga data je saglasnost za nadziđivanje objekta Doma zdravlja.
Također, usvojeni su Prijedlozi Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostora, zatim o objavljivanju obavještenja u oblasti javnih nabavki, te prijedlog Zaključka o prihvatanju ponuđenog prijedloga nagodbe stečajnog dužnika KRAS d.d. Sarajevo, uz uslov da KRAS tekući zakup plaća redovno ili da odmah Općini vrati poslovne prostore.


Prihvaćene su informacije o izboru kandidata korisnika općinske stipendije za djecu šehida, poginulih boraca, RVI i demobilisanih borata, te informacija o uspjehu i vladanju učenika osnovnih škola Starog Grada u prvom polugodištu u školskoj 2014/15. godini. Vijećnici su upoznati i sa informacijom o neizgrađenom gradskom građevinskom zemljištu na lokaciji Streljačka, gdje se predlaže prodaja neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta radi izgradnje stambeno-poslovnih objekata. Početna tržišna prodajna cijena nakretnine u površini od 8510 m2, prena nalazu Komisije za procjenu prometne vrijednosti i prava nekretnina za V stambenu zonu iznosi 680.800,00 KM.

Usvojeni su izvještaji o radu Općinskog vijeća Stari Grad za 2014. godinu, o radu Drugostepene stručne komisije za prošlu godinu, te o radu radnih tijela (komisija) Općinskog vijeća za 2014. godinu, uz Zaključak da se zaduži Kolegij Općinskog vijeća da sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka koje participiraju u Vijeću održi međusobne dogovore u cilju usklađivanja rada radnih tijela sa Poslovnikom o radu Vijeća, te izmjena odredbi Poslovnika u smislu rada radnih tijela.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630