Još dvije lipe zasađene u Aleji ambasadora


03. 2. 2015

nj.e. Filip Teodorescu, ambasador Rumunije

U Aleji ambasadora danas su zasađene 137. i 138. lipa. Stabla se, u prisustvu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Vedrana Dodika, zasadili nj.e. Claire Bodonyi, ambasadorica Republike Francuske i nj.e. Filip Teodorescu, ambasador Rumunije.
Ovaj događaj danas je propraćen od strane velikog broja medija, na čemu im se načelnik Hadžibajrić zahvalio i kazao da se projekat Aleja ambasadora počeo prije 13 godina, ovim nastavlja.
“Sadnjom lipe Republike Francuske završili smo sa sadnjom lipa na starom dijelu Aleje, a na novom dijelu nastavljamo sa Rumunijom. Ovim putem želim najaviti i sadnju lipa sredinom marta, a planirani su ambasadori Slovačke i Vatikana, a u pregovorima smo i sa novoimenovanom ambasadoricom SAD,” kazao je Hadžibajrić.
Ambasador Rumunije, nj.e. Teodorescu kazao je da za ljude sa Balkana sadnja drveća ima posebno značenje. Zahvalivši se za priliku da zasadi lipu u Aleji ambasadora, Teodorescu je kazao:
“Želim da ovo bude znak podrške moje zemlje Bosni i Hercegovini kao samostalnoj, nezavisnoj i suverenoj zemlji i njenom putu ka Evropskoj uniji. Želim da ovaj sunčani dan bude upravo jedan simbol svijetle budućnosti BiH,” kazao je i dodao: “Iako Rumunija ne graniči direktno sa BiH mi svakako smatramo da smo susjedi BiH po pitanju naše tradicije i kulture.”
Na prilici da zasadi svoje stablo u Aleji ambasadora, zahvalila se i francuska ambasadorica nj.e. Claire Bodonyi.
“Zaista sam oduševljena što sam i ja danas pozvana i što imam priliku kao i raniji ambasadori da posadim jedno drvo. Ona je simbol života, a u BiH izgleda da je i simbol prijateljstva. Iz sveg srca mi je drago što sam danas zasadila drvo da ovjekovječim prijateljstvo između Francuske i BiH,” kazala je Bodonyi.

francuska ambasadorica nj.e. Claire Bodonyi, u prisustvu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Vedrana Dodika


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630