Načelnik posjetio najstariju školu u Općini, OŠ“Saburina”


10. 12. 2014

Načelnik sa prvačićima u OŠ "Saburina"

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas najstariju osnovnu školu u Općini Stari Grad, OŠ”Saburina”, koja je sagrađena 1926. godine. Načelnika su dočekali v.d.direktora škole Rešad Fočo, te nastavno osoblje, a prisustvovao je i času jedinog odjeljenja prvog razreda ove škole. Naime, iako je škola nekada imala znatno više učenika prvih razreda (1991. godine je npr bilo pet odjeljenja), posljednjih godina se taj broj znatno smanjio i uglavnom se formira jedno odjeljenje, po 20-ak učenika. Jedan od razloga za manji broj polaznika ove škole su i loši uslovi u kojima se objekat nalazi, a što je i bio povod načelnikove posjete. Direktor Fočo upoznao je načelnika sa izuzetno lošim stanjem krovne konstrukcije na drugom dijelu objekta škole, te oštećenjima na vanjskoj stolariji. U slučaju obilnijih padavina, uposlenici ove škole strahuju da bi moglo doći do obrušavanja krova, te pokušavaju iznaći sredstva za sanaciju. Prema procjenama, za sanaciju fasade na oba objekta, vanjske stolarije, krova, mreže centralnog grijanja i nabavku namještaja potrebno je osigurati 490.000 KM.

Loše stanje krovne konstrukcije na drugom dijelu objekta škole


Domaćini su načelnika Hadžibajrića poveli u obilazak škole, te mu pokazali učionice, produženi boravak i kotlovnicu u kojoj funkcioniše samo jedan kotao, koji radi bez prestanka. Sanacija sistema grijanja u OŠ”Saburina” koštala bi oko 30.000 KM. Načelnik Hadžibajrić je obećao da će Općina Stari Grad sufinansirati radove sa 15.000 KM, dok su se za ostatak sredstava obratili Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vijeća roditelja koji su informisali načelnika o tome da se roditelji boje za sigurnost svoje djece kada se kreću kroz mali prolaz koji se nalazi u blizini Kapi-kule i pokušavaju naći najbolje rješenje za to. Uputivši ih na nadležno ministarstvo, načelnik im je sugerirao postavljanje rukohvata koji bi djeci olakšali kretanje, a ukoliko od Ministarstva saobraćaja KS dobiju saglasnost za postavljanje, sve radove će finansirati Općina. Također, jedna od ideja koju imaju roditelji je uvođenje uniformi (kecelja) za djecu, no i tu im je potrebna pomoć
“Ukoliko roditelji i uprava škole donesu zajedničku odluku o nošenju školskih uniformi, Općina će finansirati nabavku uniformi svim socijalno ugroženim učenicima,” obećao je Hadžibajrić.
 

Pored kotla koji trenutno ne radi
Jedini kotao kojim se skola trenutno zagrijava

On je istakao da je Općina Stari Grad do sada dosta ulagala u sanaciju i održavanje školskih ustanova u Starom Gradu, i pored toga što to nije općinska nadležnost, ali da nije bilo ulaganja u OŠ”Saburina” i da će se to nastojati popraviti u narednoj godini. Zatražio je kompletnu dokumentaciju i uvid u stanje u školi, kako bi se razmotrile mogućnosti za finansiranje.
Inače, OŠ”Saburina” je iznjedrila mnoge uspješne književnike, muzičare i druge članove zajednice o čijem se uspjehu čulo i preko granica naše zemlje. Ovu školu pohađali su, između ostalih, i književnik i scenarist Abdulah Sidran, te maestro Dževad Šabanagić, a prošle godine posjetio ih je i njihov bivši učenik Goran Bregović koji im je tom prilikom poklonio klavir.
“Generacije učenika koje su završile školovanje u ovoj školi zadužile su nas da se brinemo za našu školu i da ne dozvolimo da propada,” kazao je v.d. direktora Rešad Fočo, inače dugogodišnji nastavnik u ovoj školi.
OŠ”Saburina” trenutno pohađa 295 učenika raspoređenih u 14 odjeljenja.

Načelnik sa direktorom škole, nastavnicima i predstavnicom roditelja

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630