Turski ambasador Cihad Erginay zasadio lipu u Aleji ambasadora


26. 9. 2014

Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay zasadio je danas (26. septembra) dvije lipe u Aleji ambasadora. Jednu u svoje ime, a drugu u ime bivšeg turskog ambasadora Vefahana Ocaka.
Prema ambasadorovim riječima, ovaj čin za njega puno znači.
“Zaista sam počašćen i veoma sretan ambasador zbog toga što mi se ukazala prilika da danas ne posadim jednu, nego dvije lipe. Prvu koju sam posadio bila je namjenjena meni, a drugu sam posadio za ambasadora koji je bio na dužnosti prije mog prethodnika koji, nažalost, nije stigao da u svoje ime to učini. Ja sam sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog da upravo ja budem taj ambasador koji će u njegovo ime posaditi drvo”, kazao je Erginay.
Dodao je kako je ovo jako lijepa tradicija i čestitao svima koji su uspjeli da projekat održe ovako dugo.
Osim ambasadora, sadnji lipe prisustvovao je i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.
Hadžibajrić je kazao da je današnjom sadnjom lipe turskog ambasadora Erginaya nastavljena tradicija koja je počela davne 2000. godine.
“Danas smo napravili iznimku. Radi se o dva ambasadora koji su danas posadili lipu, dakle trenutnom turskom ambasadoru Cihadu Erginayu, a drugi je Vefahan Ocak u čije ime je lipu zasadio Erginay”, pojasnio je Hadžibajrić.
Kako je kazao, u narednom periodu, možda čak i na proljeće, krenut će se u veću sanaciju Aleje ambasadora s obzirom da se desetak starijih lipa, na samom početku Aleje, počele da se suše. Dodao je da se to dešava zbog pasa lutalica koji gule koru tih lipa.
Nakon sadnje lipe načelnik Hadžibajrić ambasadoru Erginayu uručio je certifikat, kao potvrdu da je posadio svoje drvo, ali i pozivnicu za ponovni dolazak u BiH i Sarajevo i skicu Aleje ambasadora sa dosada svim zasađenim lipama.
Erginay i Hadžibajrić izrazili su saučešće porodici Sulejmana Tihića koji je preminuo sinoć u 19,20 sati u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630