Postavljene ploče o porijeklu naziva starogradskih ulica


26. 11. 2013

Prva od 240 informativnih ploča, koje će objašnjavati porijeklo naziva starogradskih ulica, postavljena je u Ferhadiji.
Ploču su otkrili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor USAID-a David Barth.
Ovaj projekat je inicirala i implementirala Zona unaprjeđenog poslovanja Baščaršija uz podršku Općine Stari Grad, USAID-Sida FIRMA projekta i Sarajevo Navigatora. Njegov cilje je unaprjeđenje turističke signalizacije specifične za elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije. Ploče će davati informacije o nazivima ulica, ali i tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju.
"Radi se o 240 ploča na području užeg starogradskog jezgra, gdje su obuhvaćene sve ulice sa posebnim značajem. Tu su objašnjenja kako su nastale, sa njihovim izvornim imenima, kao i svim nazivima koje su promijenile", istakao je Hadžibajrić.
Barth smatra kako je realizacija ovog projekta jedan od kvalitetnih načina za ''privlačenje'' turista, te je dodao kako table ''pričati'' prekrasne priče koje su se dešavale u ovom dijelu Sarajeva tokom historije.
"Oduševljeni smo što smo danas ovdje, proslavljamo prvi snijeg ove sezone i obilježavamo otkrivanje prve od 240 informativnih tabli koje će ljudima pričati prekrasne priče koje su se ovdje dešavale kroz historiju. Potrebno je da ispričamo ove priče, jer je potrebno i da privučemo ljude u Sarajevo. Turisti žele doći u Sarajevo i upoznati njegovu bogatu historiju i raznolikost te im je potrebno to omogućiti", izjavio Barth.
Ploče je napravila firma “Pismolik”, koja zapošljava gluhonijeme osobe, a urađene su na bosanskom i engleskom jeziku te sadrže i QR kodove, putem kojih se mogu dobiti opširnije turističke informacije na više jezika.
 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630