Ambasadori Crne Gore i Kraljevine Norveške zasadili lipe


18. 11. 2013

Ambasadori Crne Gore i Kraljevine Norveške u BiH zasadili su danas (18. novembra, 2013. godine) lipe u Aleji ambasadora, pridruživši se tako listi od 122 visoka zvaničnika koji su na taj način ostavili svoj trag u BiH, prethodnih godina. Lipe su zasadili nj.e. Anne Vibeke Lilloe, norveška ambasadorica u BiH i nj.e. Dragan Ðurić, crnogorski ambasador u BiH.
Ambasadore je dočekala delegacija Općine Stari Grad predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Vedranom Dodikom, a prva je lipu zasadila norveška ambasadorica, Anne Vibeke Lilloe.
“Velika mi je čast što sam danas posadila lipu u Aleji ambasadora i osjećam se odlično. Kao što znate Kraljevina Norveška i Bosna i Hercegovina već godinama imaju dobre odnose, kao što je nekada imala i sa Jugoslavijom”, kazala je ambasadorica Lilloe. Istakla je kako nakon isteka mandata svakako se namjera vratiti u Sarajevo, te da sada ima još veći razlog, a to je lipa o kojoj će se svako brinuti.
Ambasador Crne Gore Dragan Ðurić danas je uz pomoć unuka Petra zasadio 122 lipu.
“Čast mi je i zadovoljstvo što sam zasadio lipu u Aleji ambasadora. Drago mi je da sam mali dio ovog velikog događaja i projekta. Mandat bude i prođe, a lipa ostaje kao simbol prijateljstava dviju država i naroda. Ovo je dokaz izvanrednih odnosa između Bosne i Hercegovi i Crne Gore na svim poljima”, istakao je ambasador Ðurić, te podsjetio kako je Općina Stari Grad pobratimska općina s Ulcinjem i Budvom. “Današnja lipa je sigurno razlog više da dođem u Sarajevo i onda kada ne budem više ambasador”, riječi su Ðurića.
Načelnik Hadžibajrić istakao je kako današnjim činom sadnje lipe nastavljena tradicija saradnje Općine Stari Grad i diplomatskih predstavnika u BiH, te podsjetio da Aleja ambasadora od danas broji 122 stabala lipe, a da tradicija sadnje traje od 2000. godine.
Nakon sadnje lipe načelnik Hadžibajrić ambasadorima je uručio certifikate kao potvrde da su posadili svoje drvo, ali i pozivnicu za ponovni dolazak u BiH i Sarajevo i skicu Aleje ambasadora sa svim dosada zasađenim lipama.

 
Ambasador Kralejevine Norveške, načelnik Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća  Ambasador Crne Gore s unukom Petrom
 
  
Ambasadorima uručeni certifikati
 
 Predsjedavajući OV Dodik, ambasadorica Kraljevine Norveške i načelnik Hadžibajrić

Hadžibajrić, ambasador Ðurić s unukom i suprugom i Dodik

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630