Zasađene dvije nove lipe u Aleji ambasadora


26. 9. 2013

Karolos Gadis i Iztok Grmek, grčki i slovenski ambasador u BiH, danas su (26. septembra, 2013. godine) zasadili lipe u Aleji ambasadora.
Današnjim činom Aleja ambasadora bogatija je za dvije nove lipe i u njoj je do sada „svoje stablo“ zasadio 121 ambasador i predstavnik diplomatskog kora u BiH.
Grčkom i slovenskom ambasadoru danas su se pridružili Vedran Dodik, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.
Oba ambasadora su, nakon što su zasadila stablo, istakla kako je ovo za njih bila velika čast i da je nova lipa u Aleji ambasadora simbol čvršćeg povezivanja Bosne i Hercegovine sa Grčkom i Slovenijom.
„Kad prijateljima u Sloveniji kažem da sam posadio lipu mislit će da sam u BiH donio slovenski nacionalni simbol, jer je lipa veliki simbol slovenstva. Sada će ova lipa biti simbol povezivanja BiH i Slovenije, naših naroda, ali i simbol našeg prijateljstva“, rekao je Iztok Grmek, slovenski ambasador.
Karolos Gadis, grčki ambasador, zahvalio se predstavnicima Općine Stari Grad što su mu omogućili da zasadi lipu u Aleji ambasadora.

Karolos Gadis, grčki ambasador u BiH
Iztok Grmek, slovenski ambasador u BiH


„Bilateralni odnosi između Grčke i BiH su jako dobri i nastavljaju se razvijati s posjetama na visokom političkom nivou. Grčka nedvosmisleno i s velikim entuzijazmom podržava perspektivu BiH u euroatlantskim tokovima“, kazao je Gadis.
Hadžibajrić je istakao kako je današnjim činom sadnje lipe nastavljena tradicija započeta još 2001. godine.
„Većina ambasadora ugodno je iznenađena kad posjeti Aleju ambasadora jer je ovo jedinstveni projekat. Čak nigdje u Evropi ne postoji ovakav prijem diplomatskog kora“, kaže Hadžibajrić, istakavši kako se sad javlja jedan tehnički problem kada je u pitanju Aleja ambasadora.
„Približavamo se kraju jednog dijela Aleje ambasadora. U narednom periodu ćemo odlučiti da li da sadnju lipa nastavimo na desnoj strani pa sve do Kozje ćuprije“, dodao je Hadžibajrić.
Dodik je rekao kako su danas lipe zasadili ambasadori država koje su BiH bliski prijatelji.
„Vjerujem da je ambasadorima drago što su imali priliku zasaditi lipu u Aleji ambasadora, a pogotovo Iztoku Grmeku jer je lipa nacionalni simbol Slovenije. Ovu tradiciju definitivno trebamo nastaviti i unaprijediti“, kazao je Dodik.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630