Počinje sanacija Latinske ćuprije


24. 6. 2013

Sanacija parterne površine mosta - Latinska ćuprija, oštećene tokom zimskih mjeseci zbog korištenja soli za posipanje, počet će u narednih desetak dana. Radove na sanaciji finansira Općina Stari Grad sa 27.794,19 KM, projektom koordinira Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, a radove izvodi firma Neimari d.o.o.
Iako je kompletna rekonstrukcija Latinske ćuprije urađena prije šest godina, most je danas u lošem stanju i neophodna je restauracija kolovoznog trakta koji je izuzetno oštećen.
“Poslat ćemo posebno upozorenje onima koji održavaju mostove da u toku zimskih mjeseci na neki drugi način rješavaju problem snijega i leda, tj. da ne posipaju so, koja prodire u kamen i strukturu, uništavajući ga. To je glavni razlog oštećenja koja danas imamo,” kazao je Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS.


Ovo nije prvi zajednički projekat Općine Stari Grad i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS. Do sada je realizovana sanacija Višegradske kapije i bedema, a u toku su radovi na prvoj fazi sanacije Saburine kuće.
“Općina Stari Grad aktivno učestvuje na održavanju kulturno-historijskih spomenika na našoj teritoriji, ne gledajući čija je to nadležnost. Da bismo sačuvali to historijsko blago koje se nalazi na području naše Općine mi smo odlučli da ne čekamo na druge i da krenemo u njihovu sanaciju, kako vrijeme ne bi učinilo svoje i još više uništilo naše spomenike,” kazao je načelnik Hadžibajrić prilikom današnjeg potpisivanja.
On je dodao da Općina na ovaj način doprinosi i početku obilježavanja 100. godišnjice atentata na prijestolonasljednika Franca Ferdinanda.
“Želio bih naglasiti da je iduće godine obilježavanje 100 godina od atentata na princa Ferdinanda i ovo je doprinos naše Općine tom događaju koji već pripremaju određene institucije u BiH, te ambasade Republike Francuske i Austrije,” kazao je Hadžibajrić.
Firma Neimari d.o.o. ima iskustva u ovakvim poslovima i obećavaju kvalitetno izdvedene radove. “Mi ćemo u roku od 40 dana izvesti radove na sanaciji mosta i uradit ćemo to najkvalitetnije moguće, kako bi što duže trajali,” kazao je Sedžad Mizdrak, tehnički direktor firme.

Ugovor o tekućem održavanju i sanaciji parterne površine mosta Latinska ćuprija potpisali su danas u prostorijama Općine, načelnik Ibrahim Hadžibajrić, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Munib Buljina I tehnički direktor firme Neimari d.o.o Sedžad Mizdrak.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630