Ambasadori SAD-a, Švedske, Španije i Italije zasadili lipe


17. 5. 2013

Nj.e. Bosse Hedberg sa suprugom
Nj.e. Maria Aurora Mejia Errasquin
Nj.e. Patrick S. Moon sa kćerkom Anyom
Nj.e. Raimondo de Cardona

Ambasadori SAD-a, Švedske, Španije i Italije u BiH zasadili su danas lipe u Aleji ambasadora, pridruživši se tako listi od 114 visokih zvaničnika koji su na taj način ostavili svoj trag u BiH, prethodnih godina. Lipe su zasadili nj.e. Patrick S. Moon, američki ambasador u BiH; nj.e. Bosse Hedberg, švedski ambasador u BiH; nj.e. Maria Aurora Mejia Errasquin, španska ambasadorka u BiH i nj.e. Raimondo de Cardona, italijanski ambasador u BiH.
Ambasadore je dočekala delegacija Općine Stari Grad predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Vedranom Dodikom, a prvi je lipu zasadio američki ambasador, nj.e. Patrick S. Moon u društvo svoje kćerke Anye.
“Velika mi je čast biti u društvu devet drugih američkih visokih zvaničnika koji su ovdje prije mene posadili stablo,” kazao je Moon. Zahvalivši se načelniku Hadžibajriću i predsjedavajućem Dodiku što su mu omogućili da postane dio ove tradicije, Moon je istakao da je ovaj čin ujedno i znak posvećenosti Međunarodne zajednice da podržava i pomogne BiH.
“Ja mogu samo ponoviti ono što uvijek govorim, da su SAD posvećene BiH. Mi smo ovdje da ostanemo dugoročno i ponosni smo na ono što smo učinili i nadam se da postoji još toga u čemu možemo pomoći građanima BiH,” dodao je Moon.
Ambasador Švedske u BiH, nj.e. Bosse Hedberg, nakon petogodišnjeg mandata u našoj zemlji, Bosnu i Hercegovinu će zamijeniti Islandom.
“Iz Bosne i Hercegovine ću ponijeti uspomene na predivne ljude i na predivnu prirodu i zelenilo ove zemlje, a nadam se da će moje drvo doprinijeti povećanju tog zelenila,” kazao je Hedberg.
Ambasadorka Španije u BiH, nj.e. Maria Aurora Mejia Errasquin, danas je bila jedina dama u društvu ambasadora, a u Sarajevu boravi jednu godinu. Prisjetivši se stihova pjesnika Hose Martina koji je rekao da ne treba umrijeti, a da ne napišete knjigu, posadite stablo i dobijete dijete, ambasadorica je rekla da je ovo prvo stablo koje sadi u životu.
“Sretna sam da prvo stablo u životu sadim baš u Sarajevu. Ovdje živim već godinu dana i sve više se osjećam kao kod kuće. Drago mi je što su i ambasada i rezidencija u kojoj boravim smješteni baš u Starom Gradu jer je ovo najljepši dio Sarajeva,” kazala je ambasadorica.
Zadovoljstvo zbog učešća u projektu nije krio ni ambasador Italije u BiH, nj.e. Raimondo de Cardona.
“Ovo je zemlja velike ljepote i kad pogledate svu ovu prirodu koja se nalazi oko nas, jedno drvo lipe nije ništa u odnosu na svu ovu šumu, ali nadam se da će ono rasti i lijepo cvjetati, kao što se od srca nadam i da će BiH u budućnosti rasti i procvjetati,” riječi su nj.e. Cordone.
Aleja ambasadora od danas broji 118 stabala lipe, a tradicija sadnje traje od 2001. godine.
“Danas smo okupili četvoricu ambasadora jer smo željeli da upriličimo zajedničko druženje i nastavimo tradiciju,” kazao je načelnik Hadžibajrić okupljenim novinarima i članovima delegacije, najavivši da će se tradicija i dalje njegovati i da će lipe saditi ambasadori svih zemalja akreditovani u Bosni i Hercegovini.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630