Posjeta zanatlijama na Baščaršiji


13. 5. 2013

Delegacija Općine Stari Grad, predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Vedranom Dodikom, posjetila je danas zanatlije koji su se našli u knjizi “Tradicionalna umjetnost i zanati u Bosni i Hercegovini”, autora Norberta Heyla i Cristine Gregorin, objavljenoj 2005. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Delegacija je, praćena brojnim medijima, posjetila dućane: Midhata Bećara (filigran), Ahmeta Kalajdžisalihovića (papudžija), Mahira Hadžibegića (kujundžija), Sakiba Baščauševića (kazandžija), Mirsada Brkanića (kazandžija), Samira Avdagića (sarač), Ismeta Šarančića (obućar) i Mensuda Velagića (obućar). U ulici Sarači, posjećen je i dućan rahmetli Mehe Užičanina koji danas ima drugu namjenu, ali se njegov čuveni zembilj našao u pomenutoj knjizi u vrijeme kada je Užičanin bio jedan od samo trojice preostalih saračlija u ulici koja je po njima dobila ime (Sarači). Bosanski zembilj je torba za nošenje, pogodna za pijace, koja može da traje i do 100 godina.
U svakom od dućana načelnik i ostali gosti su toplo dočekani i ugošćeni, a papudžija Kalajdžisalihović dočekao ih je sa turskim čajem i kadaifom. Kalajdžisalihović je načelniku poklonio i ručno rađeni zembilj sa grbom Općine Stari Grad. On je jedan od zanatlija, smatra načelnik Hadžibajrić, koji se istinski bavi svojim zanatom i živi od svoga rada.
“Još uvijek ima zanatlija koji se bave izvornim zanatima, a to znači da oni proizvode i prodaju svoje prozvode, ne bave se preprodajom. U svim dućanima koje smo danas posjetili mogli ste vidjeti samo orginalne proizvode. Nadam se da će ovi ljudi nastaviti sa tradicijom i da će ih naslijediti mlađe generacije, kako stari zanati nikada ne bi izumrli,” kazao je Hadžibajrić.
Porodica Hadžibegić kujundžijskim zanatom se bavi od 1923. godine.
“Prvi se ovim zanatom počeo baviti moj dedo, pa otac, a nakon njih sam ja naslijedio posao. Sve što vidite u ovoj radnji su orginalne starine i to samo iz Bosne i Hercegovine, a moj akolekcij aj ei mnogo veća od onog što je izloženo,” kazao Mahir Hadžibegić, prilikom posjete njegovoj radnji.
Dugogodišnji kazandžija Mirsad Brkanić, bio je počašćen današnjom posjetom.
“Imam dobru podršku od Općine Stari Grad, a i od Kantona. Ko zna dobro raditi, može živjeti od ovog posla. Zaista se ne mogu požaliti jer dobro radim i imam dobru prodaju,“ kazao je Brkanić.
Svakom zanatliji načelnik je poklonio starogradski suvenir “Sarajevsku kocku” i multimedijalni CD “Dobro došli u Stari Grad”.
Po završetku posjete svi članovi delegacije, gosti i zanatlije okupili su se u Kolobari gdje je nastavljeno ugodno druženje, a pridružili su im se naši popularni izvođači i autori Hari Mata Hari i Zlatan Fazlić Fazla.
 

U dućanu Ahmeda Kalajdžisalihovića (papudžija)
Dućan Midhata Bećara (filigran) Dućan Mirsada Brkanića (kazandžija)
Dućan Ismeta Šarančića (obućar) Dućan rahmetli Mehmeda Užičanina (nekadašnjeg saračlije)
Dućan Mahira Hadžibegića (kujundžija) Dućan Sakiba Baščauševića (kazandžija)
Dućan Samira Avdagića (sarač) Dućan Mensuda Velagića (obućar)


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630