Njemačka ambasadorica zasadila lipu u Aleji ambasadora


22. 3. 2013

Nakon skoro sedam godina, čast da zasadi novu lipu u Aleji ambasadora, pripala je jednoj ženi. Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, nj.e. Ulrike Maria Knotz, posadila je danas 114. lipu u popularnoj Aleji, u znak prijateljstva između naše dvije zemlje.
“Često šetam Alejom ambasadora i sa zadovoljstvom gledam imena kolega koji su već učestvovali u ovom lijepom projektu. Zadovoljstvo mi je što će se i moje ime naći među njima, a nadam se da će moja lipa lijepo da raste i razvija se,“ kazala je ambasadorica Knotz, dodavši da će uručeni Certifikat o sadnji lipe čuvati kod kuće na posebnom mjestu.
Iako je dosad zasađeno 114 lipa, posljednji put su tri ambasadorice zasadile lipe u Aleji u oktobru, davne 2006. godine, a bile su to Nataša Vodušek (Slovenija), Maryse Berniau (Francuska) i Constantina Mavroskelidou (Grčka).
Naglasivši kako je sadnja lipa u Aleji ambasadora prerasla u jednu lijepu tradiciju, načelnik Hadžibajrić je istakao da mu je posebno drago što je u projektu uzela učešća i njemačka ambasadorica.
“Savezna Republika Njemačka je naša prijateljska zemlja, naročito imajući u vidu veliki broj izbjeglica iz naše zemlje koje su primili tokom agresije i zato mi je posebno drago što su u ovom projektu,” kazao je Hadžibajrić, najavivši da bi za 15-ak dana lipu trebao zasaditi i ambasador Švedske u BiH.
Ambasadoricu Knotz u Aleji ambasadora danas su dočekali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik.
“Aleja ambasadora je jedinstven projekat i interesovanje za njega je zaista veliko. Kao što vidite, u narednom periodu ćemo prostor za sadnju lipa morati proširiti i na desnu stranu,” kazao je predsjedavajući Dodik.
Općinsku delegaciju činili su još: Diana Salihbegović, sekretar organa državne službe; Azra Torlak, savjetnica načelnika za privredu; Zlatan Mesić, savjetnik načelnika za privredu i Alija Ibrović, stručni savjetnik za razvoj i promociju turizma.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630