Saopćenje u povodu upotrebe vatrenog naoružanja i pokušaja napada na načelnika Ibrahima Hadžibajrića


10. 11. 2009

U povodu sinošnjeg događaja u ulici Kečina broj 30, u kojoj je prema zvaničnim informacijama MUP-a Kantona Sarajevo, došlo do upotrebe vatrenog naoružanja, te pokušaja napada na načelnika općine, gospodina Ibrahima Hadžibajrića, danas je u prostorijama Općine Stari Grad održana vanredna press konferencija. Prisutnim novinarima obratili su se načelnik općine Ibrahim Hadžibajrić, šef kabineta načelnika Aida Bajramović i pomoćnik načelnika za stambene poslove Lejla Cerić.
 


Podsjećamo, tridesetšestogodišnji S.S. iz Sarajeva, uhapšen je sinoć zbog sumnje da je oko 17:45 sati ispalio rafal iz automatske puške na vanjskom stepeništu zgrade u Kečinoj ulici broj 30, gdje je s porodicom nastanjen Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad. Povrijeđenih u pucnjavi nije bilo, stoji u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.
U Općini Stari Grad se odmah nakon ovog nemilog događaja izvršila provjera u svim Službama kako bi se ustanovilo da li se vodi neki postupak u vezi s pomenutom licem. Nakon izvršene provjere, Općina Stari Grad je izdala saopćenje koje možete pročitati ovdje.

„Želim istaći da sam po dolasku na dužnost načelnika ove Općine zauzeo kurs, sa kojim ste vi putem sredstava informisanja dobro upoznati, i da taj kurs neću napustiti, nego ću istrajati na pravdi i poštenju jer je očito da nam toga u današnjem vremenu, nažalost, fali,“ istakao je načelnik Hadžibajrić, dodavši:
„Ovdje se ne radi o socijalnom slučaju, niti o sirotinji, nego o porodici sa dva člana domaćinstva koji imaju dvije stambene jedinice od Općine Stari Grad. Otkako sam na ovoj funkciji imam loših iskustava sa osobama koje se ponašaju „kabadahijski“ i koje često dolaze u Općinu sa svojim zahtjevima jer su navikli na kojekakve nezaslužene beneficije.“
 

 

Na pitanje novinara da li je i pomenuti S.S. dolazio u Općinu sa svojim zahtjevima, Lejla Cerić pomoćnik načelnika za stambene poslove je odgovorila :
„S.H, majka pomenutog S.S. je dolazila u našu Službu i tražila da otkupi stambenu jedinicu koja se nalazi ispod njenog stana. Međutim, u suprotnosti je sa zakonom da joj se dodjeli još jedna stambena jedinica, zbog čega se pristupilo iznalaženju drugih mogućnosti, ali to je postupak koji traje i ne može se završiti za mjesec dana. Radi se na tome da se iznađe najpovoljniji način za Općinu, ali i da se udovolji zahtjevu stranke,“ istakla je gospođa Cerić.

Šef Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo, Irfan Nefić, koji je također bio prisutan na press konferenciji, je rekao da su službenici MUP-a postupili u skladu sa zakonom i vrlo brzo i profesionalno.
„Ovo krivično djelo je rasvijetljeno i dvije osobe inicijala S.S. i H.S. su lišene slobode. S.S. je lišen slobode zbog ugrožavanja tuđe sigurnosti i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije, dok je H.S. uhapšena jer je pomagala S.S. prikrivajući oružje iz kojeg je pucao. Naši službenici su uradili pretres objekta gdje su pronašli pušku i uzeli sve potrebne tragove sa lica mjesta i od izvršilaca tako da će u saradnji sa dežurnim tužiocem kantonalnog tužilaštva danas biti poduzete završne mjere,“ istakao je Nefić.
Inače, osumnjičeni je od ranije poznat policiji i 2008. godine je prijavljen zbog krivičnog djela nanošenja lakših tjelesnih povreda.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630