Austrijski ambasador zasadio „svoju“ lipu


24. 11. 2011

Ambasador Austrije u BiH Donatus Kock danas (24. novembra) je zasadio „svoju“ lipu.
Ovo je 110. lipa u Aleji ambasadora, koju su u proteklom periodu zasadili akreditovani ambasadori u BiH, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija. Ceremoniji sadnje lipe, osim ambasadora, prisustvovali su Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i Rizah Avdić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.
Ambasador Kock kazao je kako je sretan što je imao priliku da zasadi lipu u Aleji ambasadora.
„Svako drvo znači novi život. Na ovakav način doprinosimo okolišu. Sadnju lipe smatram i priznanjem za zemlju iz koje dolazim. Raniji austrijski ambasadori a danas i ja, sadnjom lipe ovdje smo ovjekovječeni“, istakao je ambasador Kock.
Istakao je kako rado šeta Alejom ambasadora, a nakon današnjeg čina sadnje lipe to će činiti s još više zadovoljstva.
„Ideja da ambasadorima bude omogućeno da zasade svoju lipu je dobra ideja i lijepa akcija“, kazao je Kock.
Načelnik Hadžibajrić kazao je kako je današnji čin sadnje lipe još jedna potvrda dobrih prijateljskih odnosa između BiH i Austrije.
„Znamo da je Austrija istinski prijatelj BiH i njenom stanovništvu. Svi građani BiH koji su prošli golgotu tokom agresije na ovu zemlju znaju koliku nam je pomoć Austrija pružila i znaju to cijeniti“, naglasio je načelnik Hadžibajrić.
Naglasio je kako je projekat sadnje lipa u Aleji ambasadora tradicija Općine Stari Grad i da će biti nastavljen i u narednom periodu.
Nakon sadnje lipe načelnik Hadžibajrić ambasadoru Kocku uručio je certifikat, kao potvrdu da je posadio svoje drvo ali i pozivnicu za ponovni dolazak u BiH i Sarajevo i skicu Aleje ambasadora sa dosada svim zasađenim lipama.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630