Švicarski ambasador zasadio „svoju“ lipu


10. 11. 2011

Ambasador Švicarske Konfederacije u BiH Andre Schaller danas (10. novembra) zasadio „svoju“ lipu.
Ovo je 109. lipa u Aleji ambasadora, koju su u proteklom periodu zasadili akreditovani ambasadori u BiH, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija. Ceremoniji sadnje lipe, osim ambasadora, prisustvovali su Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i Mustafa Lačević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.
Ambasador Schaller kazao je kako je ponosan što je dio ovog tradicionalnog projekta Općine Stari Grad.
„Ova lipa je simbol prijateljstva, veza i dubokih korijena. Nadam se da će ovo drvo narasti, kao što raste i partnerstvo između Švicarske i BiH. Švicarska ima aktivan interes u prosperitetu, razvoju i stabilnosti BiH. Nadam se da će drvo donijeti plodove od koji ćemo svi imati koristi, kao što imamo i iz naše saradnje“, rekao je ambasador Schaller.
Podsjetio je kako švicarska ambasada usko sarađuje sa Sarajevo film festivalom, na kojem tradicionalno dodjeljuje nagradu za ljudska prava, ali i na donaciju žičare koja će biti postavljena na Trebeviću.
Načelnik Hadžibajrić podsjetio je kako je prije tri godine u Aleji ambasadora bilo zasađeno 79 lipa i da je u ovom periodu svoj doprinos ovom projektu dalo 30 ambasadora.
„Ova tradicija bit će nastavljena i u narednom periodu. Već krajem novembra svoju lipu zasadit će i austrijski ambasador u BiH“, najavio je Hadžibajrić.
Istakao je kako svaka nova lipa simbolizuje novu prijateljstvo.
„Nastojat ćemo da što više predstavnika prijateljskih zemalja iz EU posadi svoju lipu. Ljudi iz EU puno nas više cijene, nego što mi cijenimo sami sebe“, rekao je Hadžibajrić.
Lačević je istakao kako će Općina Stari Grad „njegovati“ lipu švicarskog ambasadora, jer ovo drvo predstavlja iskaz dobrih namjera stanovništva Starog Grada prema ambasadoru, njegovom narodu i prijateljskoj državi Švicarskoj.
„Želimo da sa ovom zemljom i njenim predstavnicima produbimo saradnju koja će biti na obostrano zadovoljstvo“, zaključio je Lačević.
Nakon sadnje lipe načelnik Hadžibajrić ambasadoru Schalleru uručio je certifikat, kao potvrdu da je posadio svoje drvo ali i pozivnicu za ponovni dolazak u BiH i Sarajevo i skicu Aleje ambasadora sa dosada svim zasađenim lipama. 

Ambasador Schaller kao znak zahvalnosti načelniku Hadžibajriću poklonio je švicarski sat.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630