Ambasador Velike Britanije zasadio lipu


12. 7. 2011

Michael Tathman, ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije danas je u Aleji ambasadora zasadio „svoju“ lipu.
Ovo je 106. lipa u Aleji ambasadora, koje su u proteklom periodu zasadili akreditovani ambasadori u BiH, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija.
Ceremoniji sadnje lipe prisustvovala je i delegacija Općine Stari Grad: Mustafa Lačević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad i Alija Ibrović, stručni savjetnik.
Nakon sadnje lipe Lačević je ambasadoru dodijelio je certifikat, kao znak prijateljstva između Velike Britanije i BiH i skicu Aleje ambasadora sa dosada svim zasađenim lipama.
Tathmanu je sadnja lipe bila posljednji zvaničan javni nastup kao ambasadora u BiH.
“Sretan sam što sa ovim činom završavam svoju dužnost u BiH iz dva razloga. Prvi je sama simbolika Aleje ambasadora. Podsjeća nas da je diplomacija promocija prijateljstva. A drugi razlog je taj što je Aleja ambasadora posebno mjesto za mene. Gotovo svaki vikend, tokom mog boravka u Sarajevu, trčao sam Alejom ambasadora do Kozje ćuprije”, istakao je Tathman, zahvalivši se Općini Stari Grad, koja je pokrenula ovaj projekat.
Naglasio je kako će nakon okončanja svog mandata u BiH dolaziti u Sarajevo i posjećivati Aleju ambasadora, kako bi pratio rast “svoje” lipe.
“Sa sobom nosim lijepe uspomene o Sarajevu. To je grad koji vas cijelog obuzme. Grad koji ima posebnu atmosferu, živost i karakter velikog grada, a istovremeno pruža poseban osjećaj intime. Gdje god se okrenete vidite planine i zelenilo”, rekao je Tathman.
Lačević se zahvalio Tathmanu u svoje, ali i u ime Rizaha Avdića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad i Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad.
“Zahvalan sam ambasadoru što je makar zadnjeg dana svog boravka u BiH našao vremena da zasadi lipu, koja je znak prijateljstva. Ovo je 106. zasađena lipa. Prvu je posadio bivši visoki predsatvnik u BiH Wolfgang Petrich. Ali za nas redosljed nije bitan. Važna je namjera, veliko prijateljstvo između našeg i naroda zemalja svih ambasadora koji su boravili u BiH”, rekao je Lačević.
 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630