Predstavnici OIK-a Stari Grad na konferenciji "Nove izborne tehnologije: Najbolje prakse za BiH"


30. 5. 2024

Općinska izborna komisija Stari Grad Sarajevo prisustvovala je jučer konferenciji na temu "Nove izborne tehnologije: Najbolje prakse za Bosnu i Hercegovinu" koju je organizala Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država „Podrška izbornom integritetu u Bosni i Hercegovini“ (USAID SEI) zajedno sa Centralnom izbornom komisijom BiH i Koalicijom za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Naime, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o djekokrugu primjene Pilot projekta Centralne izborne komisije BiH za Lokalne izbore 2024. godine. Ovim je definisan cilj testiranja izbornih tehnologija i simulacija njihove primjene na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini, radi provjere tehničkih mogućnosti provedbe određenih procedura sa ciljem jačanja ukupnog integriteta u izbornom procesu i dobijanja relevantnih pokazatelja potrebnih za buduću primjenu i evaluaciju ovih tehnologija na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini. 

Navedenom odlukom, Općina Stari Grad Sarajevo je uključena u Pilot projekat 1. Autentifikacija birača i transmisija rezultata, a to znači da će se na određenim biračkim mjestima na području Općine Stari Grad Sarajevo provesti navedeni Pilot projekat. Biračka mjesta na kojima će se primjeniti Pilot projekat će biti naknadno određena.

Dio predstavnika OIK-a Stari Grad konferenciji je prisustvovao lično, dok je određeni dio konferenciju pratio putem online video platformi.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630