Posjeta predstavnika Jericho Fondacije Općini Stari Grad


01. 2. 2024

Jericho Fondacija je osnovana 2000. godine sa središtem u Kalamazoo, Michigan, kao neprofitna organizacija koja je počela sa skupljanjem sredstava za jednu Bosanku Melisu kojoj je tada trebala pomoć za fakultetsko obrazovanje.
 
Danas, Fondacija nastoji osigurati sredstva za više od 100 studenata, kako bi bili dio njihovog holističkog programa stipendiranja. Trenutno imaju stopu zaposlenosti od 98 posto za svoje diplomirane članove, a kako ističu, misija im je uvijek bila usmjerena na vraćanje nade u Bosnu i Hercegovinu, makar bio jedan student u tom momentu.
 
Osnivačica Fondacije Joanna Shields, izvršna direktorica Kellie Simmons i direktorica Fondacije u BiH Nejra Vreto, posjetile su danas načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića kako bi ga upoznale sa njihovim radom i razgovarale o mogućnostima saradnje sa Općinom Stari Grad.
 
Njihov glavni fokus je podrška budućim liderima promjena kroz pružanje obrazovnih mogućnosti marginaliziranim mladima u zemlji i poticanje jedinstva među pripadnicima različitih etničkih, vjerskih i društveno-ekonomskih skupina.
 
Načelnik Čengić istakao je emocionalnu povezanost s pričom o osnivanju Fondacije, s obzirom na to da je i sam dijete rođeno za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.
 
“Najbolji pokazatelj pobjede i uspjeha je da su upravo djeca rođena u tom periodu danas načelnici, gradonačelnici Sarajeva, uspješni pojedinci u svim sferama društva. Raduje me što postoji program namijenjen mladima koji imaju intelektualne kapacitete da ostvare velike stvari bez obzira na izazove s kojima se suočavaju. Socijalne politike i socijalna zaštita su moji prioriteti u Općini Stari Grad”, ističe načelnik Čengić.

Fondacija svake godine raspisuje konkurs za dodjelu stipendija za nove studente, koje obuhvataju pokrivanje školarine, troškova života, nabavke knjiga i školskog pribora, kao i podršku za sve eventualne prepreke na koje studenti mogu naići u svom privatnom i profesionalnom razvoju.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630