Podrška Udruženju "Dajte nam šansu"


25. 1. 2024

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić, posjetio je danas Servis centar “Dajte nam šansu” koji se nalazi na području ove općine. Zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Seidom Škaljićem i vijećnikom Muamerom Mekićem ugostila ih je direktorica Udruženja, Ines Kavalec i priredila obilazak adaptiranih prostorija Servis centra.
 
Servis centar „Dajte nam šansu“ otvoren je 2017. godine, u prostorijama koje je Udruženju porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju ustupila Općina Stari Grad, koja je na inicijativu vijećnika Almedine Zukorlić Pašalić i Muamera Mekića, finansirala i njihovu adaptaciju. Od 863 porodice sa djecom s poteškoćama u razvoju koje imaju u svojoj bazi, oko 240 ih je iz Starog Grada. Ovaj centar, jedino je mjesto u Federaciji u kojem se realizuje projekat “24h predaha” u kojem roditelji mogu ostaviti dijete na boravak 24 sata.
Prošle godine izdvojeno je 10.000 KM za podršku radu i redovnim aktivnostima Servis centra „Dajte nam šansu“.
 
“Uvijek sam podržavao i nastavit ću podržavati ustanove, organizacije, projekte i aktivnosti koje imaju za cilj olakšati i poboljšati kvalitet života porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Oni zaslužuju i imaju posebnu pažnju u mom radu i drago mi je da je Općina Stari Grad omogućila prostor u kojem mogu kvalitetno djelovati i graditi inkluzivno društvo”, istakao je načelnik Čengić.
 
Jedan od prvih poteza načelnika Čengića u ovoj godini bilo je raspisivanje Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći djeci sa hroničnim oboljenjima i djeci sa poteškoćama u razvoju. Ukoliko ispune uslove ovog Javnog poziva, prijavljeni će imati pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 150 KM.

Načelnik Čengić je i ranije kroz svoje djelovanje pružao podršku ovoj populaciji, kada je kao zastupnik u Parlamentu FBiH bio predlagač Zakona kojim se uveo status roditelja/njegovatelja, te drugog zakona kojim su povećane i usklađivane invalidnine u FBiH.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630