Sastanak u Beču sa načelnicom Alsergrunda i bh. dijasporom


20. 12. 2023

Delegacija Općine Stari Grad, predvođena načelnikom Irfanom Čengićem, boravila je u zvaničnoj posjeti Beču radi ostvarivanja saradnje.

Tokom ove posjete, načelnik Čengić održao je konstruktivan sastanak s načelnicom Alsergrunda, 9. bečkog okruga koji je jedan od centralnih okruga, Sayom Ahmad. Fokus razgovora bio je na potencijalnoj budućoj saradnji između naše lokalne zajednice i Alsergrunda.

"Naša Općina ima značajne partnerske veze širom svijeta, težimo povezivanju Starog Grada s lokalnim zajednicama u Zapadnoj Evropi. Osim primjene evropskih standarda i razmjene najboljih praksi, posebno nam je važna saradnja s našom dijasporom u ovim gradovima", istakao je načelnik Čengić. Dodao je: "Historijske veze između Beča i Sarajeva, kao i značajne investicije iz Austrije u BiH, zajedno s velikim brojem naših sunarodnjaka u Beču, motiviraju nas da povežemo Općinu Stari Grad Sarajevo s okrugom Alsergrund."

Cilj ove radne posjete je i jačanje veza s bosanskohercegovačkom dijasporom u Austriji. Delegacija se sastala s predstavnicima krovne organizacije bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji.

Načelnik Irfan Čengić naglasio je značaj ove posjete za jačanje veza između Općine Stari Grad i bosanskohercegovačke dijaspore u inostranstvu. "Ova posjeta pruža priliku da uspostavimo i ojačamo saradnju s našim sunarodnjacima u Austriji, te istražimo mogućnosti za partnerstvo u različitim oblastima, uključujući ekonomiju, kulturu i obrazovanje. Također, upoznali smo se s aktivnostima naše dijaspore u Austriji koje su zaista inspirativne, posebno kada uzmemo u obzir nedostatak snažne institucionalne podrške", izjavio je načelnik Čengić.

Pored načelnika Čengića, delegaciju Općine Stari Grad činili su predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, Seid Škaljić, i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad, Vedad Deljković.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630