Dan državnosti BiH: Delegacija Općine Stari Grad posjetila značajne lokacije i odala počast


25. 11. 2023

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Irfanom Čengićem, obilježila je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Delegaciju su činili i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Zlatan Ljuhar, te općinski vijećnici Šejla Uzunović, Željko Ler, Salih Išerić, Emir Bićo i Alija Begić. Predstavnici Općine su položili cvijeće i proučili Fatihu na značajnim spomenicima za Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu i to: Vječna vatra, Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Alije Izetbegovića, Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 i Spomen park „Vraca“.

Općinski načelnik Irfan Čengić u izjavi za medije svim građanima je čestitao 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. „Ovo je jedan veoma važan datum u našoj historiji. Prije 80 godina predstavnici svih naroda su odlučili da žive u zajedničkoj državi u granicama, koje smo još tad utvrdili, a ostale su i do danas. Obaveza za nove generacije je da 80 godina poslije štite suverenitet i granice Bosne i Hercegovine, jer smo imali izazove koje druge republike bivše Jugoslavije nisu. To je suočenje sa agresijom, genocidom i brojnim ratnim zločinima. Građani danas trebaju biti ponosni na svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, ne trebaju mnogo razmišljati o politici i političarima, ne smiju poistovjećivati vladu i domovinu“, poručio je načelnik Čengić.

Uz delegaciju iz Općine Stari Grad, obilježavanju ovog značajnog datuma za našu zemlju su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti od državnih, federalnih, pa do kantonalnih, gradskih i općinskih, ali i brojna građanska udruženja.

Na današnji dan prije 80 godina u Mrkonjić Gradu održano je zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – ZAVNOBIH-a. Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Ono što je najbitnije da je tada odlučeno da BiH bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih njenih naroda i narodnosti.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630