Delegacija Općine prisustvovala obilježavanju Dana pobratimskog grada Makarska


23. 10. 2023

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo prisustvovala je svečanostima povodom obilježavanja Dana Grada Makarska sa kojim je Općina Stari Grad povezana pobratimskim odnosima još od 2015.godine. Delegaciju su činili v.d.Općinskog načelnika Mirsada Smajić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Emir Bićo, a u Makarskoj su ih dočekali gradonačelnik Zoran Paunović i predsjedavajuća Gradskog vijeća Gordana Muhtić.

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada održana je u petak, u velikoj dvorani Sveučilišnog studija ‘Hotelijerstvo i gastronomija’, u prisustvu brojnih zvanica iz javnog i političkog života Hrvatske, kao i delegacija ostalih gradova prijatelja Makarske iz Đakova, Vukovara, Travnika, općine Kavadarci i grada Steina.

Makarska Dan grada obilježava 24.oktobra jer je na taj dan 1865. godine u Makarskoj prvi put umjesto italijanskog uveden hrvatski jezik, te je tadašnje Općinsko vijeće donijelo odluku kojom hrvatski jezik postaje službeni jezik. Kako je na početku svečane sjednice istakla predsjedavajuća Gradskog vijeća Gordana Muhtić, Makarska korača ka stvaranju zelenijeg grada, održivog grada i grada po mjeri čovjeka, domaćeg i gosta. Nakon prikazivanja videa ,,Moja Makarska, naša druga godina'' , u kojem su predstavljeni svi važniji projekti i odluke gradske uprave, gradonačelnik Zoran Paunović izrazio je zadovoljstvo što vizija Makarske dobija čvrste konture, kroz male i velike projekte koji se temelje na strateškim dokumentima.

Za sve delegacije pobratimskih gradova i općina, gradonačelnik Paunović i predsjedavajuća Muhtić organizovali su prijem u Gradskoj vijećnici. Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić tom prilikom je izjavio:”Općina Stari Grad Sarajevo i Grad Makarska su dvije lokalne zajednice koje imaju mnogo toga zajedničkog. Obje su lokalne zajednice kojima je turizam vrlo važan. Stanovnici Sarajeva rado posjećuju Makarsku, ali i stanovnici Makarske Sarajevo. Zbog toga mi je drago da i na ovom institucionalnom nivou imamo uspostavljenu odličnu saradnju. U narednom periodu želimo tu saradnju podići na još viši nivo.”

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630